Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Soyan Aswad: ”Föräldrar är rädda för socialen. Därför vågar de inte tillrättavisa sina barn”

Utsatta områden lider av problem som främst är relaterade till skottlossning och drogförsäljning. Barn i utsatta förorter växer upp med våld och otrygghet. En stor del av invånarna har lämnat sitt land på jakt efter säkerhet. Därför är det viktigt ingjuta mod och hopp, så att de vågar agera.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 11 september 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad
Sofyan AswadFoto: Sofyan Aswad

Jag bodde på Näsby under mitt andra år i Sverige. Jag kände mig faktiskt inte rädd eller osäker.

Mina grannar berättade alltid för mig om problemen som ofta hände nära kiosken, nära min lägenhet. Där samlas många ungdomar. De pratar högt på nätterna och visar ingen respekt för dem som går förbi.

”Det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn”
Sofyan Aswad
Annons

Jag och en av mina invandrargrannar pratade dagligen om dessa unga.

– Socialtjänsten är skuld till detta!, sa min granne.

– Hur och vad har socialtjänsten med detta att göra?

– Föräldrar kan inte skälla ut sina barn på grund av rädsla för socialtjänsten. De kan utan anledning eller på falska grunder ta deras barn.

Så föräldrar är rädda för socialen. Därför vågar de inte tillrättavisa sina när barn när de gör något farligt.

Årets arbetsmiljöpris gick till Fröknegårdskolans låg- och mellanstadium. Joanna Lundsmark tog emot priset på 25 000 kronor. Grattis!
Årets arbetsmiljöpris gick till Fröknegårdskolans låg- och mellanstadium. Joanna Lundsmark tog emot priset på 25 000 kronor. Grattis!Foto: Henrik Nordell

– Men socialtjänsten tar inte barnen bara för att föräldrar lär sina barn rätt och fel. Det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn. Det finns strikta regler för när ett barn ska omhändertas, påpekade jag.

Min granne, som pratar mycket om otrygghet och kriminalitet i vardagen, sammanfattar:

– De säljer droger, de bränner bilar, kastar sten på polisen. Allt möjligt. Detta påverkar våra små barn. Vi vill inte att de ska växa upp i ett område där dessa dåliga handlingar tas för givna.

Lösningen, enligt min granne, är att hålla möten med föräldrarna och ge dem korrekt information om socialtjänsten roll. Så att de inte är rädda för dem.

Jag håller med honom.

”Det är därför viktigt att ingjuta mod och hopp i de som bor och arbetar i området”
Sofyan Aswad
Annons

Vid skottlossningen den 3 augusti skottskadades tre personer allvarligt. Efter dådet fanns en stor oro och rädsla på Gamlegården. Föräldrar vågade inte släppa ut sina barn. Nu har rädslan släppt något, men finns kvar.

Det är därför viktigt att ingjuta mod och hopp i dem som bor och arbetar i området. Läs Iman Alsanjis krönika på sidan 20. Läs om Näsby IF på sidan 6 som engagerar flera hundra barn och ungdomar. Föreningen har bestämt sig för att bra attityd är det enda som gäller i framtiden.

Nasir hann hem från Kabul med ett nödrop, innan talibanerna tog över. Läs mer om hans oro för familjen som är kvar på sidan 16.

”Det betyder att läktarna kan fyllas igen”
Sofyan Aswad

Coronaviruset härjar fortfarande. Du kan få hjälpa att boka tid för vaccinering, läs mer på sidan 15. Och läs om personalen som ”dansade” med corona på sidan 23.

Glädjande nog har regeringen beslutat att begränsningen av antalet deltagare på evenemang tas bort från 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

Det finns en en ljusning. Ta hand om er!

Fotnot: Framtidsveckan är snart här. Torsdag den 23 september klockan 18.30 medverkar Anders Aalbu från UNHCR i Stockholm på länk i Östermalmskyrkan. Han talar om flyktingsituationen i världen. Några personer berättar om ”Att leva med två hemländer”.

Annons
Annons
Annons
Annons