GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: "Vi är öppna för mångkulturen, men stänger dörren för dem som inte passar in”

Varför är det alltid nödvändigt att prata om integration i det svenska samhället och att klassificera människor efter hur svenska de är? Är detta vad Sverige vill? Konsensuskulturen borde inte vara exkluderande, utan tvärt om inkluderande. Men då måste vi tänka integration i helt nya banor.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Sverige finns en stark konsensuskultur på många områden. Till exempel anser många att alla, oavsett kultur och religion, kan inkluderas i det svenska samhället. Att det mångkulturella receptet är bra. Men i verkligheten är en stor grupp emot det, att det är ett hot mot den svenska samhällsväven. I stället för att försöka bekämpa mångkultur, som i grund och botten är djupt förankrad i svenskheten, borde vi lära oss att utnyttja den till något positivt.

Ibland känns det som att det svenska samhället agerar som om det lever ensamt på denna jord, istället för att, som jag tror, tänka på ett samhälle med flera kulturer bildar en vacker väv, där alla lever fritt och alla respekterar och accepterar andras tro.

”Jag tror att skönheten i vårt samhälle ligger i det faktum att vi är helt olika, som en vacker målning som innehåller hundratals färger”
Sofyan Aswad

När Sverige tog emot invandrare från hela världen var målet rent humanitärt. Detta är något alla bör tänka på, både invandrare och människor uppväxta i Sverige. Det räcker inte att ta emot någon i sitt hus och ignorera deras värderingar, seder och traditioner.

Vad är svenskt?
Vad är svenskt?Foto: Anders Robertsson

Jag sökte asyl i Sverige hösten 2016. Jag var törstig efter kunskap om kulturen i detta samhälle och är det fortfarande. Varje gång jag hör ett nytt uttryck försöker jag memorera det för att använda i mitt dagliga liv.

Jag menar inte att jag är ett språkgeni, men jag vill verkligen integreras i det här samhället. Men inte så att min bakgrund suddas ut!

Självklart förväntar jag mig att samhället ska acceptera mitt utseende, mitt språk, mitt ursprung och vad jag tror på också. Detta utgör inget hot mot det svenska samhället eller den svenska kulturen. Jag tror att skönheten i vårt samhälle ligger i det faktum att vi är helt olika, som en vacker målning som innehåller hundratals färger.

”Det skulle göra mycket mer för integrationen än den nuvarande dubbelmoralen”
Sofyan Aswad

Man kan bli en del av svenska samhället. Det innebär inte att man måste älska köttbullar med lingonsylt, dansa ringdans vid midsommar eller börja se på Kalle Anka på julafton.

Men att man jobbar hårt för att tala svenska bra och att man lär sig några av svenskars vanor – som att vara lågmäld på offentliga platser, att slänga skräp i papperskorgen, att passa tider, att snällt ställa sig i kö, för att ta några vardagliga exempel.

Sådant måste bli en del av svenskundervisningen för invandrare, att tydligt berätta vad det innebär att bo i Sverige. Det skulle göra mycket mer för integrationen än den nuvarande dubbelmoralen.

Vi är öppna för mångkulturen, men stänger dörren för dem som inte passar in.