1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”En femårig stjärna som lyser på himlen”

Det var i vänthallen på sjukhuset jag såg Kb Mosaik för första gången, ett reklamblad eller vad? Med arabisk text på framsidan. Jag började läsa den, det var jätteintressant.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 12 april 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad, 31 år, journalist.
Sofyan Aswad, 31 år, journalist.Foto: Victor Lindstammer

I Syrien har vi inga tidningar på sjukhusen. Jag trodde någon hade glömt den. Men jag ringde Mohamad Kanina som då jobbade på tidningen. Han förklarade om projektet på tre språk.

”Det är väldigt stort för mig, det bästa som hänt mig i Sverige”
Sofyan Aswad
Sofyan Aswad och Micael Bydén, ÖB i Sverige. ”Vi behöver fler utrikesfödda i försvaret”, sa han på en presskonferens i september 2019.
Sofyan Aswad och Micael Bydén, ÖB i Sverige. ”Vi behöver fler utrikesfödda i försvaret”, sa han på en presskonferens i september 2019.Foto: Sofyan Aswad

Jag kunde inte så bra svenska, var fortfarande asylsökande. Hur skulle jag presentera mig på bästa sätt? Jag beställde en designad mapp för cv på nätet, tror den kostade 40 dollar, som jag kunde fylla i och lägga in länkar och bilder. På pärmen klistrade jag ett block och en penna. Pärmen lämnade jag till Kristianstadsbladet. En tid senare fick jag beskedet att jag var välkommen att presentera mig.

När jag läst tidningen på sjukhuset tyckte jag att de arabiska översättningarna kunde bli bättre. Senare har jag förstått att texterna inte tolkas på arabiska, de översätts exakt. Ändå tänkte jag mig kunna göra skillnad, om jag fick vara med och utveckla tidningen. Jag har bra erfarenhet som journalist i Syrien.

”Det var svårt för mig som journalist att hitta en arbetsplats som accepterar mig med min språknivå”
Sofyan Aswad

I november 2017 fick jag praktik i tre månader. Sista dagen på min praktik fick jag samtalet från Migrationsverket, om positivt beslut om uppehållstillstånd.

Då kunde jag äntligen hälsa på min mamma och bröder i Frankrike. Den 8 augusti 2018 fick jag börja igen på Kb Mosaik.

Nu har det snart gått tre år. Jag ångrar absolut inte att jag började på Kb Mosaik. Jag trivs, det är väldigt stort för mig, det bästa som hänt mig i Sverige.

Coronasäkert. Shawana Badat med sonen Josef hälsar på Sofyan Aswad.
Coronasäkert. Shawana Badat med sonen Josef hälsar på Sofyan Aswad.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Det var svårt för mig som journalist att hitta en arbetsplats som accepterar mig med min språknivå. Det handlar inte bara om att någon ska anställa mig och känna ”okej vi kan jobba med honom” utan det handlar om trevlig personal, trevlig chef, bra arbetsmiljö, det är många faktorer. Jag är verkligen jätteglad, jag har fått jobba som en vanlig anställd.

”Här visste jag att skulle kunna utveckla mig, bara jag fick chansen”
Sofyan Aswad

När jag fick uppehållstillstånd blev det ingen fest. När jag fick mitt tvååriga kontrakt den 8 augusti 2018 blev det stor fest. Här visste jag att skulle kunna utveckla mig, bara jag fick chansen.

Det är inte bara jag som fått chansen. Läs om Qaali Ali Shire, på sidan 6, Mohamad Kanina, på sidan 12,och Mohamad Al Balout, sidan 21, i det här jubileumsnumret.

För det är fem år sedan tidningen startade. Läs mer om varför Sparbanksstiftelsen och Kristianstadsbladet startade projektet en gång, på sidan 10.

Med alla dessa intressanta rapporter kan du på sidan 14 läsa mer om några av de underbara människor vi skrev om i vårt första nummer.

Det är en ära att vara en journalist på Kb Mosaik. Tidningen är för mig som en femårig stjärna som lyser på himlen. Jag är väldigt glad att få fortsätta resan med Inga-Lill Bengtsson och våra underbara kollegor Moira Uggla och Shawana Badat.