1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”En annan man skrek "jävla svartskalle" åt mig”

Den 25 maj drar George Floyd sitt sista andetag, liggande på marken i Minneapolis, USA. Över hans nacke pressar en vit polisman sitt knä, hårt och skoningslöst. Floyd flämtar: "Jag kan inte andas" innan han dör och blir ett offer för "rasismens epidemi”. Men rasismen finns även här i Sverige, i Kristianstad.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2020
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad
Sofyan AswadFoto: Sofyan Aswad

Det tog bara timmar tills gatorna i många amerikanska städer exploderade av ilska, så att världen kunde höra vad polismannen inte hörde.

Vi har alla ett klart uppdrag att motverka främlingsfientlighet och rasism i vardagen. Rasism tar sig olika uttryck på olika nivåer, och får allvarliga konsekvenser.

”Jag minns första gången jag råkade ut för rasistiska påhopp. Det var ute på stan, i Kristianstad centrum”
Sofyan Aswad
En flicka med munskydd under en Black Lives Matter-demonstration i London.
En flicka med munskydd under en Black Lives Matter-demonstration i London.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Det finns likheter i Sverige och resten av världen. Ibland kan de vara svåra att se.

Jag minns första gången jag råkade ut för rasistiska påhopp. Det var ute på stan, i Kristianstad centrum, när jag gjorde enkäter för Kristianstadsbladet.

”Jag visade honom mitt presskort. Han bara gick”
Sofyan Aswad

Någon frågade, både förvånat och kritiskt: Arbetar du som journalist på Kristianstadsbladet? Och så frågade han: Har du ett presskort?

Jag visade honom mitt presskort. Han bara gick.

En kvinna gick fram till väktarna och sa: Han lurar människor. Han tar deras namn och bilder! En väktare följde med henne och frågade mig ”Vad gör du här? Varför fotograferar du människor?” Jag svarade att jag var journalist. Kvinnan sa: Var är ditt presskort? Hon tillade: Det finns många som du som ljuger.

”En man spottade på marken”
Sofyan Aswad

Flera personer ville inte svara mig. En man spottade på marken när jag sa till honom ”hej, jag är journalist och håller på med en enkät”. En annan man skrek "jävla svartskalle" åt mig.

Rasism handlar om allt från att bete sig tanklöst eller att undvika dem som anses vara annorlunda och mindre värda, till olika former av trakasserier, exploatering eller att hindra kvinnor från arbete och att delta i samhället.

Invandrare diskrimineras ofta när det gäller bostäder, utbildning, hälsa och arbete i dagens samhälle. Frågan påverkar våra liv som invandrare och har många negativa effekter. Den första är känslan av osäkerhet.

”Det bryter helt mot vår värdegrund – diskriminering är ett brott mot lagen”
Sofyan Aswad
Protest mot rasism och mot polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, i Kanadas huvudstad Ottawa i juni.
Protest mot rasism och mot polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, i Kanadas huvudstad Ottawa i juni.Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP/TT

Det är viktigt att markera när rasistiska och främlingsfientliga uttryck förekommer i vardagen, på skolan, på jobbet, på fotbollsplanen eller någon annan stans. Det bryter helt mot vår värdegrund – diskriminering är ett brott mot lagen.

Det finns inga raser som är underlägsna eller överlägsna, inget som kan ligga till grund för att människor behandlas olika på grund av ras eller hudfärg, etnisk eller religiös bakgrund.

”Vi alla är människor. Vi är av samma art som bor på en planet”
Sofyan Aswad

Främlingsfientlighet och rasism ska inte ges någon form av legitimitet. Rasister som verkar för en nation med ett homogent folk ska hållas kort. Deras propaganda har fört med sig att det politiska samhällsklimatet har blivit hårdare.

Vi alla är människor. Vi är av samma art som bor på en planet: en mänsklig familj med ett gemensamt öde, som är skyldig att "vara ens som en själ."

En minnesstund för George Floyd i North Carolina, den delstat där han föddes.
En minnesstund för George Floyd i North Carolina, den delstat där han föddes.Foto: Ed Clemente/AP/TT