1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”Du kan fängslas på grund av två bokstäver”

Din personlighet och ditt utseende avgör ofta vem du är, det betyder inte att vi kan bedöma människor efter utseende. Men många polisutredare bestämmer på dessa grunder.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 22 februari 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad
Sofyan AswadFoto: Sofyan Aswad

I mitt hemland lämnade jag mitt jobb som fältreporter och började arbeta som krigsreporter, kanske för att jag älskar spänning. Som krigsreporter i Syrien träffade jag ofta och arbetade med polisen och såg dem kontrollera människor vid övergångarna mellan konfliktzonerna. Jag lade alltid märke till hur de kontrollerade människor och pratade med dem. Jag frågade en gång chefen för en av kontrollerna: Har ni en viss strategi som du följer när ni kontrollerar människorna? Han nekade.

Men hur går det till när ni befinner er i en krigszon och inte har tekniska hjälpmedel för att kolla personer som kommer hit från extremistområden?

– Ställ frågor, titta på ögonen, kroppsbygden, svett i pannan och handrörelser, säger han.

”Några ville medverka, andra inte. De var rädda för att synas på TV”
Sofyan Aswad

Vid ett tillfälle satt jag faktiskt vid en kontrollpunkt och försökte genomföra en rapport om människor som kom från områden som kontrollerades av extremistgrupper. Några ville medverka, andra inte. De var rädda för att synas på TV.

Plötsligt hörde jag rösten från en av soldaterna som sa, ner med dig, ner på marken!

För ett ögonblick kände jag att jag skulle dö, jag trodde att någon hade nått fram till kontrollpunkten med en bomb eller liknande. Jag gick till platsen där ljudet kom ifrån. Där fanns en man på marken med en automatvapen.

”Men polisen testade honom för att se om han var civil eller kämpade med extremisterna”
Sofyan Aswad

Men på vapnen fanns ett märke som visade att vapnet tillhörde den syriska regeringen och inte extremisterna.

Jag ställde några frågor och det visade sig att mannen var misstänkt när han kom från andra sidan och hävdade att han ville ha fred och inte ville bo nära extremisterna. Men polisen testade honom för att se om han var civil eller kämpade med extremisterna.

De tvingade honom att vänta en halvtimme bredvid ett automatvapen (som han inte visste var oladdat). Då sa en av officerarna till honom att ta med sig vapnet. När han tog tag i vapnet och efter flera steg ropade officerarna: "Ner på golvet!" Han höll vapnet som en yrkesman och visade att han var en yrkessoldat. Efter ett tag frågade jag faktiskt om den personen, och det visade sig att han verkligen kämpade med extremisterna, och det fanns märken på hans axel som orsakades av att bära ett automatiskt vapen när han vaktade ett av extremisternas fästen under långa tid.

Vad som fick tjänstemannen att ifrågasätta den här personen var hans utseende. Och jag råkade faktiskt ut för något liknande häromdagen. Jag var på gymmet med en vän. Vi kom överens om att jag skulle hjälpa honom med att pumpa upp däcken på hans rullstol.

Vi avslutade vårt träningspass och han sa: ”Vi ses i morgon”.

Jag trodde att jag sa till honom att ”efter jobbet kommer jag och pumpar dina däck”, men det som min vän hörde var ”efter jobbet kommer jag och bombar dina däck”.

Någon tittade misstänksamt på mig:

”Vad ska du bomba? Jag ringer polisen!”.

Jag förklarade för honom att jag tänkte pumpa däck och inte spränga något. Vi skrattade och han sa till mig: "Du verkar inte vara en farlig person, men kom ihåg att du kan fängslas på grund av två bokstäver”.