GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad "Det ser ut att bli en vit och kall jul i hela landet"

Tiden rullar på. Helt plötsligt är december här. Kvällsmörkret och kylan smyger sig på allt tidigare om dagarna. Trots tidig skymning så är det en ljus tid.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 11 december 2021 • Uppdaterad 12 december 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Mosaik redaktionen
Sofyan Mosaik redaktionenFoto: Lasse Ottosson

Nu dominerar det vita i naturen. Ovanligt och tidigt började snön falla i södra Sverige.

Jag har varit i Sverige i cirka sex år. Fram tills nu har jag inte varit med om en sådan förkylning, med feber i flera dagar.

”Det finns många vintersagor som min mormor brukade berätta för mig när jag var liten”
Sofyan Aswad

Det är ovanligt kallt. Kylan biter i kinderna. Naimakka, i Kiruna kommun, hade -43,8 den 6 december. Det är den lägsta temperaturen som uppmätts i Sverige i december sedan den 21 december 1986. Då hade Stenudden i Lappland -45,0°, enligt SMHI.

De små drömmer om och räknar ner dagarna till tomten och julgodiset. Det finns många vintersagor som min mormor brukade berätta för mig när jag var liten. Jag försökte alltid föreställa mig vad hon sa, hur jultomten kommer med presenter under den kalla vintern och delar ut dem till barnen. Och den efterlängtade julkatten utanför och många andra historier.

Snö och kyla kom tidigt i år. I Norrland var det -43,8 den 6 december.
Snö och kyla kom tidigt i år. I Norrland var det -43,8 den 6 december.Foto: Berit Roald/TT
”Jag har aldrig fått fira jul med mina vänner när det snöar”
Sofyan Aswad

Alla dessa dagar har gått. Jag minns fortfarande julstämningen som sammanfaller med snöfallet. I Syrien var det sällsynt att det snöade.

Jag har aldrig fått fira jul med mina vänner när det snöar. I år verka den drömmen gå i uppfyllelse. Allt ser mjukt och rent ut. Det ser ut att bli en vit och kall jul i hela landet.

Dessutom längtar jag efter att få träffa min mamma och mina två bröder i Frankrike. Vi har inte träffats sedan pandemin började.

I det här numret av Kb Mosaik kan du läsa om After school som får Region Skånes pris Kulturpaletten på 100 000 kronor.

After school har utvecklat en hög kvalitet på aktiviteter inom kultur. Därför får projektet på Gamlegårdens bibliotek Region Skånes pris Kulturpaletten. Kb Mosaik gratulerar! Läs mer på sidan 6-8.

Fler jobb blir det i vårt område. Kriminalvården söker minst 80 personer, Gårdsfisk ska göra köttbullar åt Scan, de behöver anställa många fler. Läs mer på sidorna 16-17.

Du kan även läsa om nya utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal” på Regionmuseet. Den väcker tankar om att bli äldre, på sidan 12.

I det här numret kan du läsa vad Iman Alsanji tycker om husrivningar på Gamlegården. Vad är motivet bakom rivning av hus och kommer det att gynna området i stort eller vad?

”Kb Mosaik kommer ut som vanligt nästa år. Nästa papperstidning kommer ut den 5 februari”
Sofyan Aswad

Till sist måste jag nämna att Kristianstadsbladet + Norra Skåne = en tidning i två editioner.

– Läsarna kommer att få en mer heltäckande bild av vad som händer i nordöstra Skåne. Vi går från att vara konkurrenter till att vara en och samma, säger webbchef Maria Sällberg.

Kb Mosaik kommer ut som vanligt nästa år. Nästa papperstidning kommer ut den 5 februari.

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Håll avstånd och var rädda om varandra.