GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: "Det känns värdelöst att försöka göra saker rätt eftersom allt går fel ändå"

Ibland upplever vi svåra tider då livet verkar inte visa oss någon nåd. Gång på gång slår det ner oss, och vi tappar styrkan som behövs för att fortsätta.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 22 november 2021 • Uppdaterad 23 november 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Liksom många andra invandrare som kom till Sverige under 2015 hade jag många drömmar och förhoppningar om vad jag kunde åstadkomma i detta vackra land.

När jag sökte asyl föreskrev lagen att permanent uppehållstillstånd skulle ges till alla flyktingar från Syrien.

Jag hade faktiskt inga vänner som var bosatta här, och anledningen till att jag valde att stanna i Sverige var landets rykte över hela världen, dess demokratiska, sociala och ekonomiska system och folkets vänlighet. Jag tänkte strategiskt då, att jag kommer att tillbringa resten av mitt liv här. Jag måste se till att kunna bli kvar i detta vackra land.

Först bodde jag i en liten skånsk ort, i Perstorp. Varje dag satt jag hemma och väntade på posten. Jag drömde om det där brevet från Migrationsverket. Jag väntade länge på budskapet som bokstavligen skulle ändra mitt liv.

Under de två och ett halvt år som jag fick vänta ändrades lagen. Det fanns inte längre permanent uppehållstillstånd i Sverige. Alla mina vänner hade fått permanent uppehållstillstånd och börjat sitt svenska arbetsliv. För mig hade allt blivit mörkt.

”Jag var frustrerad, och tänkte hela tiden att det var lönlöst att försöka göra saker på rätt sätt eftersom allt går fel ändå.”
Sofyan Aswad

Det tillfälliga uppehållstillstånd som jag äntligen fick var en riktig mardröm. Jag undrade varför jag skulle läsa svenska och utvecklas som person när jag hotades av att när som helst bli tvungen att lämna allting och åka tillbaka till landet som jag hade lämnat.

Det finns bara ett sätt att kunna få uppehållstillstånd, och det är genom att få ett fast jobb. För mig, en journalist med utländsk bakgrund som bara hade bott i Sverige i tre år, verkade det nästan omöjligt.

Jag var frustrerad, och tänkte hela tiden att det var lönlöst att försöka göra saker på rätt sätt eftersom allt går fel ändå.

Men jag började lära mig språket, och jobbade med att utveckla mig själv för att kunna få ett fast jobb och söka permanent uppehållstillstånd.

Vägen var inte lätt, och utmaningarna stora. Jag var tvungen att arbeta och studera samtidigt, och jag måste utvecklas så fort jag kunde för att få fast anställning på tidningen.

”Ord kan inte beskriva hur det kändes när jag fick brevet från Migrationsverket där det stod att jag hade beviljats permanent uppehållstillstånd.”
Sofyan Aswad

Med hjälp och stöd från mina underbara chefer fick jag en fast anställning och sökte permanent uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Ord kan inte beskriva hur det kändes när jag fick brevet från Migrationsverket där det stod att jag hade beviljats permanent uppehållstillstånd.

Det är nyckeln till ett ett mer stabilt liv för mig och min framtida familj. Jag kan nu planera för min framtid , var jag vill bo eller om jag vill köpa hus, till exempel.

Det råder ingen tvivel om att det är otroligt krävande att behålla sin styrka under svåra tider, men om du har ett stadigt skepp kan du klara resan även i hård sjö.

”Om du har ett stadigt skepp kan du klara resan även i hård sjö.”
Sofyan Aswad