Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: “De är beredda att ta emot smarta flyktingar“

Precis som för elva år sedan. Raketer och missiler skjuts över huvudet på civila. De döda finns överallt. Förstörelsen är det enda som är synligt för alla. Det ukrainska kriget är som kriget i Syrien, det är samma fiende, Ryssland. Med stor skillnad mellan offren.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad, reporter Kb Mosaik.
Sofyan Aswad, reporter Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson
”Vi syrier vet precis hur de civila i Ukraina mår nu”
Sofyan Aswad

När det ryska kriget mot Ukraina inleddes den 24 februari kom jag att minnas början av kriget i Syrien, det var hårda och bittra dagar. Vi syrier vet precis hur de civila i Ukraina mår nu. Ingen gillar krig. Vi lämnade vårt land för att vi fick två val, antingen slåss vi mot våra landsmän eller så dödar de oss.

Det är sant att kriget i Ukraina skiljer sig från kriget i Syrien. Men smärtan är en.

Annons

Varje dag pratar jag med min vän Ahmed, som studerar till tandläkare vid Poltava State Medical University. Ahmed lämnade Syrien 2015 och började sitt universitetsliv där.

Han har en ukrainsk mamma och en syrisk pappa. Han växte upp i Syrien och återvände till Ukraina efter utbrottet av Syrienkriget.

Sedan krigets början i Ukraina har min vän försökt förklara tragedin som utspelar sig där. Det är ett krig där all militär kapacitet används.

”Jag pratade med honom i telefon och kunde höra honom gråta”
Sofyan Aswad
Förstörda krigsfordon, mitt på gatan.
Förstörda krigsfordon, mitt på gatan.Foto: Privat
”Jag har planerat för min framtid, framtiden i Ukraina... i Ukraina utan Ryssland”
Ahmed, student i Poltava

Jag pratade med honom i telefon och kunde höra honom gråta. Han berättar att vi lider här. Alla världens länder har lämnat oss. Alla har övergett det ukrainska folket.

– Landet där jag föddes och levde min barndom, där jag började i skolan, bevittnar ett grymt, orättvist och listigt krig som förs av de ryska styrkorna, säger han.

– Mitt hjärta blöder. Dagens krig har skiljt mig från mina vänner. Och missiler flyger över huvudet på mina grannar och mina universitetskollegor. Jag har alltid strävat efter en god framtid i det vackra landet, och jag har planerat för min framtid, framtiden i Ukraina... i Ukraina utan Ryssland.

Polsk insamling till Ukraina
Polsk insamling till UkrainaFoto: Lars-Åke Green

I takt med att den massiva ryska militära attacken ökar i Ukraina, och riskerna för en humanitär katastrof ökar, kommer fler minnen från början av Syrienkriget tillbaka.

Som ett folk – som längtar efter frihet, säkerhet och stabilitet – har både Syrien och Ukraina drabbats av många krig under det senaste århundraden. Våra länder har varit skådeplatsen för händelser och konfrontationer, där vi inte gjort något fel.

”Vi gömde oss för den serbiska och bulgariska gränspolisen”
Sofyan Aswad

Två år efter krigsutbrottet i Syrien började tusentals syriska medborgare fly till grannländerna och EU. På väg till Europeiska unionen passerade flyktingarna genom Östeuropas länder

Tyvärr välkomnades de inte dit, inte ens för att bara korsa och komma vidare. Jag var en av dem. Vi gömde oss för den serbiska och bulgariska gränspolisen för att de inte skulle arrestera oss.

Annons

Nu har många politiker från samma länder sagt att de är beredda att ta emot smarta flyktingar, som Bulgariens premiärminister Kiril Petkov kallade dem.

Det är sympati med en smak av rasism.

Annons
Annons
Annons
Annons