Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”Bara personer inom familjen eller vänner får jobb där”

Kulturkrockar handlar inte bara om olika traditioner och livsstilar som krockar. I en del länder tycker invånarna att det är bra att fiffla och lura staten, för att få ut mer bidrag. De tycker det är väldigt smart, något att se upp till. I Sverige är det helt annorlunda.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 14 oktober 2020
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad, reporter på Kb Mosaik.
Sofyan Aswad, reporter på Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

När jag kom till Sverige sökte jag asyl på Migrationsverket i Kristianstad. Jag fick en blankett på arabiska. Bland frågorna fanns "Har du villa? Har du bil? Hur mycket pengar har du nu?" Jag svarade att jag hade cirka 900 euro.

Jag flyttade sedan till min tillfälliga boende i Broby. Jag väntade på post från en handläggare. Efter ett tag frågade en vän: ”Hur mycket får du i bidrag av Migrationsverket?

Annons

– Ingenting.

– Varför?

– Jag vet inte!

– Har du svarat på blanketten att du har pengar?

– Ja.

– Du är dum, varför sade du att du har pengar? Du får inte bidrag förrän dina pengar är slut.

Våra skatter går till vård, skola och omsorg om gamla.
Våra skatter går till vård, skola och omsorg om gamla.Foto: Anton Hedberg
”Vi kom till Sverige från samma land. Där anses det smart att fiffla för att lura statliga myndigheter”
Sofyan Aswad

Efter fyra månader fick jag min första ”lön” från Migrationsverket, 2200 kronor i månaden.

Jag förstår verkligen min vän. Vi kom till Sverige från samma land. Där anses det smart att fiffla för att lura statliga myndigheter. Det måste du göra för att överleva. Staten är din fiende. Bara personer inom familjen eller vänner får jobb där. Så fungerar vänskapskorruption.

”Där finns inga annonser om att du som mamma/pappa har rätt till föräldrapenning, som i Sverige”
Sofyan Aswad

Där får du inte tillgång till förmåner du har rätt till på ett enkelt sätt. Där finns inga annonser om att du som mamma/pappa har rätt till föräldrapenning, som i Sverige.

”Jag vet några personer som talar öppet om att de får hjälp från socialen, samtidigt som de jobbar svart. Det är skamligt”
Sofyan Asawad

Därför måste du alltid försöka komma runt systemet, eller låta bli att berätta hela sanningen för att få det du har rätt till.

Annons

Tyvärr tror en del personer att det är likadant här i Sverige.

Jag vet några personer som talar öppet om att de får hjälp från socialen, samtidigt som de jobbar svart. Det är skamligt.

”Du kan utbilda dig och försöka kämpa mot mål i framtiden. Många utbildningar är gratis”
Sofyan Aswad
I Sverige behöver du inte fiffla för att få del av förmåner/rättigheter enligt lag. De är till för dig när du verkligen behöver dem.
I Sverige behöver du inte fiffla för att få del av förmåner/rättigheter enligt lag. De är till för dig när du verkligen behöver dem.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Dessa personer tycker att de är smarta. De ser sig inte som kriminella, de tänker helt enkelt på samma sätt som tidigare – det är en kulturkrock.

Jag medger att det kan vara svårt att hitta jobb, arbetslösheten har ökat under corona. Men du kan utbilda dig och försöka kämpa mot mål i framtiden. Många utbildningar är gratis – och leder till jobb.

När jag fick uppehållstillstånd kallades jag till samhällsorientering för nyanlända. Där fick jag viktig information om lagar och om samhället. Men tyvärr litar vi inte på regeringarna i våra hemländer. Därför litade vi inte riktigt på informationen.

”Jag har förstått att de pengar som bedragare lurar till sig är skattepengar – från skatt som vi alla måste betala”
Sofyan Aswad

Med tiden, när jag lärt mig språket och blivit en del av samhället, började jag förstå – vi bor i ett demokratiskt land som respekterar alla människor rättigheter.

Och jag har förstått att de pengar som bedragare lurar till sig är skattepengar – skatt som vi alla måste betala. I Sverige behöver du inte fiffla för att få del av förmåner/rättigheter du har enligt lag. De är där för dig, när du verkligen behöver dem.

Annons
Annons
Annons
Annons