Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: "Att våga göra fel - En lärande process"

Vi lever i en kultur där vi ofta fokuserar på att vara perfekta, att inte misslyckas eller göra fel.
Vi har skapat en kultur där rädslan för att misslyckas eller göra fel kan hindra oss från att utforska vårt fulla potential och lära oss nya saker.
Men det är just genom att våga göra fel som vi kan lära oss och utvecklas.
Sofyan AswadSkicka e-post
kristianstad • Publicerad 2 maj 2023
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad, redaktör Kb Mosaik
Sofyan Aswad, redaktör Kb MosaikFoto: Sofyan Aswad

Att göra fel är en naturlig del av lärande. Men för många av oss är det en rädsla som hindrar oss från att ta steget och utforska nya saker. Jag själv har känt av den här rädslan och det har hindrat mig från att våga prova på nya saker, speciellt som journalist.

Att skriva har alltid varit en passion för mig, men det har också varit en källa till frustration. Varje gång jag försöker skriva något nytt, dyker rösten upp i mitt huvud som säger ”Det kommer inte att bli bra” eller ”Du är inte tillräckligt bra för att skriva detta”. Jag vet att jag inte är ensam om den här upplevelsen, men det är ändå en känsla som kan hindra en från att utvecklas.

Att ta risker och våga prova på nya saker har lett mig till att utvecklas som journalist och som person.
Att ta risker och våga prova på nya saker har lett mig till att utvecklas som journalist och som person.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
”Och om vi misslyckas? Det är okej. Det är en del av processen att lära sig och växa”
Sofyan Aswad
Annons

Jag minns när jag var liten och lärde mig att cykla för första gången. Jag var rädd för att falla och göra illa mig, men mina föräldrar uppmuntrade mig att fortsätta försöka. Jag gjorde fel och jag föll många gånger, men varje gång jag föll så lärde jag mig något nytt. Jag lärde mig balans, att trampa och att stanna. Till slut kunde jag cykla utan att behöva tänka på det. Det var en lärande process som jag aldrig hade upplevt om jag inte hade vågat göra fel.

På samma sätt gäller detta i våra vuxenliv. Vi lär oss genom att göra fel och våga ta risker. Det kan vara skrämmande att ta steget ut i det okända, men det är bara genom att göra det som vi kan utvecklas. Och om vi misslyckas? Det är okej. Det är en del av processen att lära sig och växa.

Att våga göra fel handlar också om att våga vara sårbar. Vi kan vara rädda för att visa vår sårbarhet och våra brister, men det är just genom att visa dem som vi kan hjälpa oss själva och andra att lära sig och utvecklas. När vi visar vår sårbarhet så visar vi också att vi är mänskliga och att vi inte är perfekta.

”Vi måste våga utforska våra gränser och utmana oss själva för att nå vår fulla potential”
Sofyan Aswad

Jag tror att det är viktigt att vi lär oss att omfamna vår rädsla för att misslyckas och våga göra fel. Det är en del av att lära oss och utvecklas som människor. Vi behöver också stötta och uppmuntra varandra att våga ta risker och att våga göra fel. Vi kan skapa en kultur där det är okej att misslyckas och där vi stöttar varandra i våra lärande processer.

Jag har själv känt av rädslan att misslyckas och att göra fel. Men jag har också upplevt hur det har hjälpt mig att växa och utvecklas. Att våga göra fel har gett mig modet att testa nya saker och att utmana mig själv. Och det har också gett mig insikten att jag inte behöver vara perfekt för att vara lycklig och uppnå mina mål.

Vi måste våga utforska våra gränser och utmana oss själva för att nå vår fulla potential. Och vem vet, kanske hittar vi något fantastiskt på vägen som vi aldrig skulle ha upptäckt annars.

Annons
Annons
Annons
Annons