GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Är det dags att bli svensk?

Min kära kollega Inga-Lill Bengtsson har gått i pension, nu är mitt ansvar stort. Ett av tidningens främsta mål är att hjälpa nyanlända att integreras. Här dyker en fråga upp, efter alla mina år i Sverige, hur kan jag delta i integrationsprocessen för invandrare?
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ska man inte överväga att hjälpa dem som har svårt att integreras?
Ska man inte överväga att hjälpa dem som har svårt att integreras?Foto: Sofyan Aswad

Under senare år har många invandrat till Sverige, något som har ställt samhället inför stora utmaningar. Många har flytt från sina hemländer och behöver stöd och förutsättningar för att kunna bygga upp sina nya liv i Sverige.

Integration har på senare år fått stor uppmärksamhet i den offentliga och politiska debatten.Området inbegriper en mängd olika aspekter, och oavsett vilken aspekt på integration man utgår från har samspelet mellan nyanlända och majoritetssamhället en stor betydelse.

Det kräver resurser från samhället och det kan upplevas som svårt eller till och med hotfullt när saker förändras och människor med olika bakgrund blandas.

Jag vill faktiskt inte pratar om hur man bäst integrerar invandrare eller försöka ta upp problem och hitta lösningar. Efter ett antal år i Sverige dyker en fråga upp, är det inte dags att bli svensk?. Ska man inte överväga att hjälpa dem som har svårt att integreras?

Första numret av  Kb Mosaik
Första numret av Kb MosaikFoto: Catharina Sigala

Genom mötet med så kallade etablerade svenskar kan man som ny i landet skaffa sig ett socialt nätverk och lära sig språket, som i sin tur utgör den huvudsakliga förutsättningen för att ta sig in i samhället. Men hur upplever etablerade svenskar den sociala integrationens betydelse för de nyanländas integrationsprocess?

Här pratar vi om en process som liknar återvinning, att lära av sina misstag och försöka föra sina erfarenheter vidare till de nya svenskarna. Man kan till exempel ge snabba och praktiska råd för hur man blir en aktiv samhällsmedlem. Inkludering är nödvändig för att uppnå integration. Genom inkludering blir man delaktig och därmed kan man känna tillhörighet och gemenskap med andra.

I det här numret av Kb Mosaik skriver vi om valet, vilken är den viktigaste frågan i Kristianstads kommun? Kb Mosaik ställde frågan till gruppledarna för alla partierna i kommunfullmäktige.

Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum söndag 11 september 2022.

I det här numret skriver vi även om många förslag på hur Näsby ska bli mer hållbart Ett recept om sill och nypotatis. Kan smaka gott nu när gråa sommar är här.

Inga-Lill Bengetsson, redaktor på Kb Mosaik, skriver i sin krönika om hur hon blivit "utsatt för mycket kärlek" läs mer på sidan 20

Ta hand om varandra och njut i sommar.