1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”Ansvar och krav från flera håll - klarar jag det?”

Jul- och nyårshelgerna är över och vi återvände till vårt arbete vid redaktionen på Gamlegården, men utan tidningens drivande kraft och mastermind. Inga-Lill är sjuk och vi måste slåss ensamma. Kommer vi att kunna klara det?
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vilken av oss har inte kritiserat någon annans arbete någon gång? Jag tror att alla har gjort det, kritiken kan vara positiv eller negativ. Det är bra så länge det ligger inom rimliga gränser, men tänk om man byter tillfälligt roller med sin chef, hur blir det då?

Arbetstrycket och ansvaret som faller på en chef är stora. Jag börjar inse det. Jag tog över en del av min chefs arbetsuppgifter och började förstå vad hon menar när hon säger att hon är trött!

”Vem bär ansvaret för att sätta gränserna i det gränslösa arbetet?”
Sofyan Aswad

Under vilka villkor ska vi leva våra arbetsliv? Vem bär ansvaret för att sätta gränserna i det gränslösa arbetet? Arbetslivet gör att vi kan bli sjuka, och för oss journalister är det självklart den psykosociala arbetsmiljön som är vårt största problem. Vi arbetar på många fronter och yrken ställer höga krav på oss som vi i längden kanske inte kommer att orka med

Med detta nummer försöker vi trots allt producera Kb Mosaik för er. Vi vill att saker och ting går som normalt och försöker ge ut tidningen i vanligt ordning.

”Sjukdom på grund av stress är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige. I genomsnitt insjuknar 36 000 personer varje år. Tre fjärdedelar är kvinnor”
Enligt Försäkringskassan.

I detta nummer kan ni läsa om modersmålsläraren Roula Al Haffar, som kom till Sverige för fem år sedan och blev lärare på Hyllie Park Folkhögskola i Kristianstad. Hon har även ett frilansarbete som grundutbildad tolk. Hon är verkligen ett exempel att ta efter. Läs mer på sidan 6-8

Fallet Emilia Lundberg är avslutat. Hennes barndomsvän har dömts till 14 års fängelse. ”22-åringen har uppsåtligen berövat Emilia livet genom att upprepade gånger skära eller hugga henne i huvudet, halsen, bålen och ryggen”. Läs om det på sidan 4-5

Även om coronakrisen har påverkat alla samhällssektorer, särskilt restaurang- och hotellbranschen, finns det fortfarande hopp. En ny ägare för restaurangen Steakhouse No 9 vill kämpa på under dessa svåra omständigheter. "Kristianstad är en stad på väg upp och har stor potential. Jag tror att det finns en bra framtid här med allt som händer". Läs mer på sidan 14.

Vi hoppas att detta år 2021 blir ett år fullt av goda nyheter, att vi snart kommer att kunna krama varandra, träffas igen runt samma bord med våra familjer och släktingar. Men fram till dess måste vi hålla avstånd och hjälpa till att inte sprida infektionen vidare.

Kb Mosaik: Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad ch Inga-Lill Bengtsson
Kb Mosaik: Shawana Badat, Moira Uggla, Sofyan Aswad ch Inga-Lill BengtssonFoto: Privat