1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: "Annars har man ingen rätt att kritisera eller protestera"

En positiv attityd är det som skapar livet, och en negativ är det som hindrar oss när vi slösar bort våra dagar utan att göra någon nytta. Det ger ingen avkastning, varken för oss eller för dem som kommer efter oss. Det är det som får oss att leta efter inflytande i den omgivande miljön.
För att uppnå det som garanterar oss en duglig miljö för nästa generation, som kvalificerar den att uppnå det vi i vår tur inte lyckats uppnå.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 16 september 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Men som journalist här i Sverige kan jag säga att lagen garanterar valfrihet och att röstproceduren sker öppet.
Men som journalist här i Sverige kan jag säga att lagen garanterar valfrihet och att röstproceduren sker öppet.Foto: Sofyan Aswad

Din röst i valet är viktig. Slösa inte bort den, utan ge den till det parti som förtjänar den mest. Utan din röst är du maktlös. Det vet jag av egen erfarenhet.

Nu när det svenska valet närmar sig minns jag parlamentsvalet i Syrien år 2012, hur jag förberedde mig som journalist för att rapportera om valet. Jag ville också gå och rösta, vara delaktig och påverka. Men det dröjde inte länge innan valresultatet meddelades, om vem som hade vunnit valet.

”Min och familjens röstar hade inget värde, för regeringen bestämmer helt enkelt vem som vinner och vem som förlorar”
Sofyan Aswad

I Syrien hålls inte fria val som här i Sverige. Ingen i Mellanöstern kan ta valet på allvar, av det enkla skälet att alla på förhand vet att valet är riggat.

Idag, efter nästan sex år i Sverige, kan jag rösta för första gången i ett val. Det är en obeskrivlig känsla att veta att ens röst har ett värde, till skillnad från i mitt hemland. Min och familjens röstar hade inget värde, för regeringen bestämmer helt enkelt vem som vinner och vem som förlorar.

Men som journalist här i Sverige kan jag säga att lagen garanterar valfrihet och att röstproceduren sker öppet. Det är väldigt bra att staten är angelägen om att alla medborgare som har rätt att rösta, deltar i valet och är för politisk frihet.

Om man inte gör sin plikt gentemot vårt nya land, Sverige, och går och röstar den 11 september, har man ingen rätt att kritisera eller protestera mot den svenska regeringen. Även om den fattar beslut som man inte gillar.

Så använd din röst och kryssa för politiker som kan företräda dig, för politiker som motsvarar dina drömmar om frihet, jämlikhet och social rättvisa. Gör det i demokratins tjänst och för ett starkare Sverige.

Foto: Mark Nordvall Hanlon