1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Snart ska 65-plussarna vaccineras

Vaccineringen på särskilda boenden och inom hemtjänsten är i princip klar. Det innebär att 65-plussarna kan börja vaccineras i mitten av mars.
Kristianstad • Publicerad 9 mars 2021
Planen är att alla över 18 år ska vara vaccinerade innan sommaren. På 1177.se finns information om vaccinering på flera språk.
Planen är att alla över 18 år ska vara vaccinerade innan sommaren. På 1177.se finns information om vaccinering på flera språk.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är snart ett år sedan första fallet av covid-19 upptäcktes i Skåne, den andre mars. En student som blev lindrigt sjuk och var krasslig i 14 dagar.

– Då kunde ingen förutse det som skulle komma. Ingen kunde förutse hur många som skulle drabbas, säger Alf Jönsson, regiondirektör, på en presskonferens.

– I april hade vi fått 550 smittade, i den första vågen fram till sommaren 6 000. Från oktober har ytterligare 100 000 smittats. Läget är allvarligt, och för att minska smittspridningen är det fortfarande de vanliga råden som gäller, säger han.

Alf Jönsson, regiondirektör, Region Skåne.
Alf Jönsson, regiondirektör, Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT
”En positiv nyhet är att Astras vaccin fått förlängt dosintervall, nu kan man vänta 9-12 veckor med andra dosen”
Maria Landgren, vaccinsamordnare
I februari fick Region Skåne bara 20 procent av alla doser de blivit lovade. Flera olika bolag levererar vaccin till Sverige.
I februari fick Region Skåne bara 20 procent av alla doser de blivit lovade. Flera olika bolag levererar vaccin till Sverige.Foto: Johan Nilsson/TT

Det skiljer sig rejält mot vad som tidigare utlovats, berättade vaccinsamordnaren Maria Landgren.

– I februari fick vi 20 procent av utlovade leveranser. Det stora tappet är Astra Zenecas vaccin. I mars är tappet 40 procent.

Nu kommer det nya signaler om att det kan bli mer förseningar för Astras, men det är för tidigt att säga något om det, fortsatte Landgren.

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.Foto: Bengt Flemark

– En positiv nyhet är att Astras vaccin fått förlängt dosintervall, nu kan man vänta 9-12 veckor med andra dosen. Detta gör att det vaccin vi får i mars kan vi vaccinera fler med, då vi kan vänta längre innan vi ger dos 2.

Det är också i princip klart med vaccineringen på alla särskilda boenden i Skåne, samt i hemsjukvården och hemtjänsten. Sjukhusen vaccinerar hemtjänstpersonal vilket också snart är klart.

– Det gör att vi i mars går över till fas två. Primärvården börjar med alla personer som är 65 år och äldre, med de äldsta först.

Mer information hittar du på 1177.se

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.