1. Svenska
  2. English
  3. العربية

SMS och falska e-postmeddelanden sprids som löpeld

Bedrägerier på nätet, sms, i mobiltelefon och sociala medier är ett utbrett problem. Speciellt i tider av jul och social distansering – Corona-tid. ”Min mobil fick spel, jag fick nollställa den. Allt jag sparat i flera år försvann”, säger en drabbad till Kb Mosaik.
Kristianstad • Publicerad 7 december 2021
Polisens uppmaning är att aldrig klicka på länkar i sms och mejl – om du inte är helt säker på var de kommer ifrån.
Polisens uppmaning är att aldrig klicka på länkar i sms och mejl – om du inte är helt säker på var de kommer ifrån.Foto: Sofyan Aswad

Polisen varnar för falska sms och e-postmeddelanden som hänvisar till en kommande leverans. I sms:et finns en länk som mottagaren uppmanas att klicka för att följa leveranser av paket.

En person Kb Mosaik pratat med säger att han fick sms om att han vunnit 10 000 kronor på sitt mobilnummer, på Willys. Så var det så klart inte.

”När jag läste vidare började mobilen ta emot hundratals meddelande, jag kunde inte går något”

– Jag fick det från Coop också, men det var ju fejk. När jag läste vidare började mobilen ta emot hundratals meddelande, jag kunde inte göra något, säger han.

– Jag vågade inte använda mitt bank-id. Jag fick nollställa mobilen. Allt jag sparat i flera år försvann.

De som klickar på länken riskerar att få in Flubot i sin mobiltelefon, en trojan som även kan spridas via appar som QR och pdf läsare och träningsappar eller annat.

Polisen skriver på Facebook att de tagit emot samtal från allmänheten gällande bedrägerier som sker via falska sms.

Sms:en säger att mottagaren har ett paket att hämta ut, eller en vinst, och innehåller en länk. Klickar mottagaren på länken startar nedladdningen av trojanen Flubot. Den försöker ta del av innehåll lagrat på mobilen och skicka vidare sms med liknande länkar till mobilens kontakter.

Polisens uppmaning är att aldrig klicka på länkar i sms och mejl om du inte är helt säker på var de kommer ifrån. Väntar du på en beställning ska du alltid gå tillbaka till din beställningsbekräftelse och följa informationen om leverans.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.