GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Småbarnsmammorna lär sig svenska – ungarna får vara med

Mohammad och Maya ligger i var sin babysitter under bordet. De sover sött.
Vid bordet sitter fyra kvinnor, med högt ställda mål för sina studier.
De koncentrerar sig på en bok och läser tyst.
På whiteboarden står det ”Skriva, läsa, höra, tala”.
Kristianstad • Publicerad 14 juli 2022
Lille Mohammed, åtta månader, är med sin mamma Halima Mohamed Skifa när hon studerar sfi. Storebror går i skolan. ”När jag är här brukar Mohammed sova, då fungerar det bra”.
Lille Mohammed, åtta månader, är med sin mamma Halima Mohamed Skifa när hon studerar sfi. Storebror går i skolan. ”När jag är här brukar Mohammed sova, då fungerar det bra”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Kvinnorna ingår i en grupp på 13, alla är kvinnor, som studerar sfi i Familjeservice lokaler på Gamlegården. Kvinnorna är föräldralediga med små barn.

Lille Mohammed, åtta månader, är med sin mamma Halima Mohamed Skifa. Storebror går i skolan. Halima kommer från Eritrea. Hon har varit i Sverige i ett år och åtta månader.

Hur är det att ha sonen med dig när du studerar?

– När jag är här brukar Mohammed sova, då fungerar det bra.

Sfi för föräldralediga. Här får deltagarna ta barnen med sig. Mohammed sover under tiden mamma Halima Mohamed Skifa studerar.
Sfi för föräldralediga. Här får deltagarna ta barnen med sig. Mohammed sover under tiden mamma Halima Mohamed Skifa studerar.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Mitt emot sitter Maureen Isioma Anote, från Nigeria.

– Mina barn är hemma med min man i dag, säger hon.

”Det är bra att studera här. Jag studerar hemma också”
Maureen Isioma Anote
Saada Salih Mohammed kan många språk. Både hon och Maryam Hasan Hachami har stora ambitioner med sina studier. ”Jag vill studera till undersköterska”, säger Saada. Marayam har studerat IT på universitet i sitt hemland Irak.
Saada Salih Mohammed kan många språk. Både hon och Maryam Hasan Hachami har stora ambitioner med sina studier. ”Jag vill studera till undersköterska”, säger Saada. Marayam har studerat IT på universitet i sitt hemland Irak.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Maureen säger:

– Det är bra att studera här. Jag studerar hemma också, men jag har två barn. Det är svårt för mig att ha två barn och studera samtidigt, min dotter blir fyra år i juli. Jag behöver ta hand om henne en hel del.

Kvinnorna läser på C eller D-nivå. Två av dem kommer från Eritrea, en från Nigeria och en från Irak.

”Jag vill studera till sju... sjuksköterska” säger  Maureen Isioma Anote, från Nigeria. Hon skrattar gott åt det svåra sje-ljudet i uttalet. Maryam Hasan Hachami har det lite lättare när hon ska berätta om sin utbildning,  IT software system.
”Jag vill studera till sju... sjuksköterska” säger Maureen Isioma Anote, från Nigeria. Hon skrattar gott åt det svåra sje-ljudet i uttalet. Maryam Hasan Hachami har det lite lättare när hon ska berätta om sin utbildning, IT software system.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Deltagarna lyssnar och läser boken Den blå kappan.
Deltagarna lyssnar och läser boken Den blå kappan.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vad vill du studera i framtiden?

– I mitt hemland studerade jag sociologi. Jag tycker om att studera. Här vill jag studera en kurs till sju... sjuksköterska i framtiden, säger Maureen som skrattar när hon försöker uttala de svåra sje-ljuden.

Saada Salih Mohammed kan studera utan avbrott i dag. Dottern Maya sover lugnt.
Saada Salih Mohammed kan studera utan avbrott i dag. Dottern Maya sover lugnt.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Deltagarna läser vanliga kurser i sfi.
Deltagarna läser vanliga kurser i sfi.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Maryam Hasan Hachami, från Irak, har studerat IT software i Irak och funderar på något liknande här i Sverige. Saada Salih Mohammed från Eritrea som pratar fyra språk – fem med svenska – vill utbilda sig till undersköterska.

Halima Mohamed Skifa vill utbilda sig till busschaufför.

– Fast jag har aldrig kört buss, säger hon med ett skratt.

Maya, elva månader, sover under tiden mamma Saada Salih Mohammed har lektion.
Maya, elva månader, sover under tiden mamma Saada Salih Mohammed har lektion.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Anas Jarrar är studiehandledare. Han tycker det fungerar bra att deltagarna har sina barn med sig. ”Jag uppmuntrar dem att försöka prata med sina barn på svenska en dag i veckan, till exempel, lördag, eller två dagar. Det var svårt i början, men det går bättre, och barnen lär sig snabbt svenska”.
Anas Jarrar är studiehandledare. Han tycker det fungerar bra att deltagarna har sina barn med sig. ”Jag uppmuntrar dem att försöka prata med sina barn på svenska en dag i veckan, till exempel, lördag, eller två dagar. Det var svårt i början, men det går bättre, och barnen lär sig snabbt svenska”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Anas Jarrar, som är studiehandledare, tycker studierna går bra.

– De är duktiga, de har varit inte varit här i Sverige så lång tid. De studerar och pratar med varandra. Ibland är barnen med, ibland inte, säger han.

Mohammed som sovit under bordet vaknar. Halima tar upp honom i knät.

Strax är lektionen slut.

– Nu ska jag hämta mina barn på dagis, säger Maureen.

Martina Sjöström, rektor för sfi Norra Åsum. ”Många av våra deltagare är väldigt motiverade. Det går snabbare för dem att bli klara, än för barnlediga som gör uppehåll i sina studier”, säger hon, här med Maryam Hasan Hachami som har sonen Adam med sig.
Martina Sjöström, rektor för sfi Norra Åsum. ”Många av våra deltagare är väldigt motiverade. Det går snabbare för dem att bli klara, än för barnlediga som gör uppehåll i sina studier”, säger hon, här med Maryam Hasan Hachami som har sonen Adam med sig.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Många av våra deltagare är väldigt motiverade”
Anas Jarrar, studiehandledare

Det är kommunens sfi i Norra Åsum som har ansvar för sfi för föräldralediga. Rektor Martina Sjöström förklarar:

– Här kan deltagarna klara av sina sfi-kurser under tiden de är föräldralediga.

Fakta

Sfi för föräldralediga

• Kommunens sfi i Norra Åsum håller i sfi för föräldralediga, med undervisning i Familjeservice lokaler i Gamlegårdens köpcenter.

• Här kan deltagare studera vanliga sfi-kurser till barnen blir ett år.

• Studierna pågår fyra förmiddagar i veckan, onsdagar är det självstudier.

• Alla lärare är legitimerade och behöriga i svenska för invandrare.

• Deltagarna får söka in till sfi för föräldralediga. När deltagarna avslutar sin föräldraledighet söker de in till vanliga sfi:n igen.

• Sfi i Norra Åsum har totalt cirka 370 elever.

Syftet är att deltagarna ska behålla sina kunskaper i svenska.

– Det här är ett sätt att hålla igång språket och att bli klar med sfi snabbare. Många av våra deltagare är väldigt motiverade. Det går snabbare för dem att bli klara, än för barnlediga som gör uppehåll i sina studier.

Lagom till att lektionen är slut vaknar Maya, elva månader, när mamma Saada Salih Mohammed ska packa ihop sina saker och gå.
Lagom till att lektionen är slut vaknar Maya, elva månader, när mamma Saada Salih Mohammed ska packa ihop sina saker och gå.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Det är härligt, det är glad stämning, bra gemenskap”
Martina Sjöström, rektor

Martina Sjöström säger att det är inga problem att barnen är med.

– Det är klart, det låter lite bland barnen, att de behöver äta och sova. Men går man där så är man inställd på det, säger hon och fortsätter:

– Det är härligt, det är glad stämning, bra gemenskap. Deltagarna knyter kontakter kring barnen.

Under pandemin har antalet deltagare minskat. Tidigare var det 25 till 30 elever. Främst kvinnor, men även män.

Ska ni fortsätta med sfi för föräldralediga?

– Ja absolut, så länge det finns elevunderlag, svarar Martina Sjöström.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.