1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Sluta jaga det perfekta tillståndet”

Det finns så mycket vi kan göra för att må bra. Mat, motion och möten med andra människor. Men själen är också viktig, säger Hesho Hama Rashid.
Hon passerade flera länder innan hon landade i Sverige. Men mest spännande är hennes inre resa.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2022
Hemma i Tollarp har Hesho Hama Rashid skapat ett hem som många känner till via hennes bilder på Instagramkontot @home_byhesho.
Hemma i Tollarp har Hesho Hama Rashid skapat ett hem som många känner till via hennes bilder på Instagramkontot @home_byhesho.Foto: Mikael Persson

En stark kvinna, med ständig strävan efter ett bättre liv. Det är intrycket jag får vid första mötet med Hesho Hama Rashid, på Kb Mosaiks redaktion.

När Hesho kommer in på redaktionen tar hon upp kameran. Hon vill dokumentera ögonblicket till sitt personliga Instagramkonto.

Hesho är välkänd i Sverige och runt om i världen, är rankad som top 4 bland influencers inom inredning i Sverige.

Hesho Hama Rashid har varit med om hunger, arbetslöshet och att vara bostadslös. ”Jag vet hur det känns att inte ha ett öre kvar i plånboken. Hade svenska samhället inte hjälpt till hade det inte gått”.
Hesho Hama Rashid har varit med om hunger, arbetslöshet och att vara bostadslös. ”Jag vet hur det känns att inte ha ett öre kvar i plånboken. Hade svenska samhället inte hjälpt till hade det inte gått”.Foto: Mikael Persson
Hanna, fyra år, är gärna med när mamma Hesho Hama Rashid tar bilder.
Hanna, fyra år, är gärna med när mamma Hesho Hama Rashid tar bilder.Foto: Mikael Persson
Hesho Hama Rashid jobbar som integrationssamordnare,  på fritiden är hon inspiratör inom inredning på Instagram: ”I båda rollerna kan jag göra en skillnad för människor genom att inspirera, engagera och motivera. Då blir jag en bra förebild för nyanlända”.
Hesho Hama Rashid jobbar som integrationssamordnare, på fritiden är hon inspiratör inom inredning på Instagram: ”I båda rollerna kan jag göra en skillnad för människor genom att inspirera, engagera och motivera. Då blir jag en bra förebild för nyanlända”.Foto: Mikael Persson
”Den enkla formeln för att lyckas i det nya samhället är; eget ansvar, tålamod, aldrig ge upp och dra lärdomar av båda kulturerna”
Hesho Hama Rashid

Att bli känd, säger Hesho, får inte påverka din personlighet. Berömmelse får inte leda till att du tror dig förmer än andra, eller till arrogans.

Hesho kommer från irakiska Kurdistan. Hon kom ensam till Sverige med äldsta dottern för 24 år sedan.

Hesho började bokstavligen om från noll.

– Men visste redan från dag ett att den enkla formeln för att lyckas i det nya samhället är; eget ansvar, tålamod, aldrig ge upp och dra lärdomar av båda kulturerna, säger hon.

”Kanske kan jag bidra till att vända bilden om integration. Vi är inte farliga. Vi kommer hit för att vi vill ha trygghet”, säger Hesho Hama Rashid, integrationssamordnare.
”Kanske kan jag bidra till att vända bilden om integration. Vi är inte farliga. Vi kommer hit för att vi vill ha trygghet”, säger Hesho Hama Rashid, integrationssamordnare.Foto: Mikael Persson
”Började med att plocka potatis. Och arbeta långa dagar”
Hesho Hama Rashid

Hon har arbetat inom många yrken.

– Började med att plocka potatis. Och arbeta långa dagar för att kunna försörja mig och min dotter. Jag gillade inte att sitta hemma och vänta på statligt stöd.

– Sedan sålde jag fisk, från en fiskbil. Jag minns en gång, en kund bad mig om sik och jag gav honom abborre istället. Jag kände inte till alla olika fisksorter.

Hesho Hama Rashid har totalt 600 000 följare på Instagram och Tiktok, i bland annat Sverige, Irak, England och USA.
Hesho Hama Rashid har totalt 600 000 följare på Instagram och Tiktok, i bland annat Sverige, Irak, England och USA.Foto: Mikael Perssson
”Det finns inga hinder för integration, de finns bara inom dig själv”, säger Hesho Hama Rashid, integrationssamordnare på Kristianstads kommun.
”Det finns inga hinder för integration, de finns bara inom dig själv”, säger Hesho Hama Rashid, integrationssamordnare på Kristianstads kommun.Foto: Mikael Persson

Kunden kom tillbaka nästa gång.

– Han sa ”du gav mig en annan sort än den jag bad om, men den var god” och vi började skratta.

Heshos motto i livet är: Tro på dig själv! Tillsammans kan vi göra underverk.

– Jag tror man måste sluta jaga det perfekta tillståndet, utan acceptera det man befinner sig i.

Idag är hon 43 år, men ser mycket yngre ut. Särskilt när hon ler. Då ser hon ut som en skolflicka. Hon talar ivrigt, snabbt och detaljerat, om sin resa i livet.

Östra kommunhuset är Hesho Hama Rashids nya arbetsplats sedan november.
Östra kommunhuset är Hesho Hama Rashids nya arbetsplats sedan november.Foto: Mikael Persson
”Jag kom in i männens värld, det är inte många kvinnor som vill äga en biltvätt”
Hesho Hama Rashid

Hon har fått en dotter till. Döttrarna är bästa vänner. Den äldsta tjejen jobbar i Stockholm, men är ändå nära i vardagen.

– Under tiden jag väntade på uppehållstillstånd gjorde vad som helst för att komma ut i arbetslivet. Det var ett helt nytt liv för en mamma, i ett land där många kvinnor var utan arbete vid den tiden.

När hon fått uppehållstillstånd arbetade Hesho i Sölvesborgs kommun, i en förberedelseklass. Hon började fundera på att starta eget.

”Pengarna du tjänar på ditt arbete har en annan smak”
Hesho Hama Rashid

– Jag kom in i männens värld, det är inte många kvinnor som vill äga en biltvätt.

Att leda ett företag, att våga ta ansvar och fatta rätt beslut, gjorde henne stark.

– Pengarna du tjänar på ditt arbete har en annan smak.

Hesho Hama Rashid med dottern Hanna, fyra år. De bjuder gärna på sig själva .
Hesho Hama Rashid med dottern Hanna, fyra år. De bjuder gärna på sig själva .Foto: Mikael Persson

Hon drömde om att studera i sitt hemland.

– Men omständigheterna tillät det inte. Istället bestämde jag mig för att börja studera här, gick ut gymnasiet och kom in på universitetet. Jag studerade HR vid Högskolan Kristianstad, tog examen 2009.

”Vi har en stark tro på att vi kan göra mer för ökad integration”
Hesho Hama Rashid

– På grund av tuffa omständigheter fick jag lämna biltvättsföretaget jag startat och flytta till Kristianstad, för att arbeta på Manpower.

Där hjälpte och stöttade hon arbetssökande ut i arbetslivet.

Hesho fick nyligen ett nytt arbete, i Kristianstads kommun.

– Ja, Integrationssamordnare. Vi har en stark tro på att vi kan göra mer för ökad integration.

Vad är dina planer?

– Mitt mål är att göra allt jag kan i mitt arbete och för min karriär. Jag har faktiskt många planer som jag vill diskutera med mina arbetskamrater.

Detaljer är viktiga för Hesho Hama Ramid.
Detaljer är viktiga för Hesho Hama Ramid.Foto: Mikael Persson
Fakta

Vem är Hesho Hama Rashid?

Ålder: 43 år.

Familj: Gift med Ahmed, döttrarna Hevi, 24 år och Hanna, 4 år.

Uppvuxen: Irakiska Kurdistan.

Bor: Tollarp.

Gör: Integrationssamordnare, Kristianstads kommun. På fritiden är hon en av Sveriges största influencers inom inredning, med mer än 317 000 följare på instagramkontot @home_byhesho. ”Home by Hesho” finns i dag även som Tiktok-konto med 128 500 följare.

”Jag samarbetar med ett 60-tal företag, både lokala, svenska och internationella. Jag visar deras produkter och länkar till företagen. Då får de mycket bra marknadsföring i hemmiljö”.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.