Skolmaten i Östra Göinge är något alldeles extra
En del kommuner kämpar med vad som ska serveras i skolmatsalen.
I Östra Göinge handlar det snarare om vad som i-n-t-e serveras, om det ens är något. Tidningen får tips av en lärare på Västerskolan i Knislinge att skolmaten, den är något alldeles extra.
Och vi förstår direkt vad som menas när vi tittar in i matsalen 40 minuter före de första eleverna anländer.
Miljön, maten och upplägget andas snarare en fin golfrestaurang eller ett gästgiveri än en vanlig skolmatsal.
Just den här dagen serveras det kycklinggratäng med fetaost och soltorkad tomat, som kan ätas med både pasta och stekt potatis. Lägg där till en vegetarisk rätt; krämig linsgryta med spenat.
Det finns alltså minst två rätter varje dag, varav en rätt är vegetarisk. Tre dagar i veckan – tisdag, onsdag och torsdag – serveras det utöver detta även pasta.
Lägg även till dagligen hembakat bröd, frukt, sallad och ett ”prova på-bord”.
– Det är inget tvång att prova något nytt. Vi vill bara att man ska känna matglädje här, säger Ann-Charlotte ”Lotta” Persson, ansvarig kock på skolan.
Den stora förändringen kom 2017, då skolan fick eget kök i stället för att ”bara” vara mottagningskök. Nu lagar hon och kockarna Marie Filipsson och Isabell Filipsson (Marie är Isabells moster) mat åt skolans 230 elever samt åt förskolan Smultronstället.
Det finns flera anledningar till trivseln. Göingemodellen, att de i verksamheten har ett stort ansvar och egen frihet att utföra saker så bra som det bara går – så länge det följer budget – och ett chefskap från Måltidsenheten som de hyllar till skyarna.
– Jenny Skagerholm är en fantastiskt bra chef. Kommer vi med någon idé så säger hon ”bara kör”, säger ”Lotta” Persson.
– Hon är jättebra, fyller Marie Filipsson i.