GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sill och nypotatis – klassisk mat till midsommar

Sill, gräddfil, gräslök och nypotatis, med jordgubbstårta till efterrätt. Maten i midsommar är enkel – och så god! Majstång och ringlekar hör också till midsommar.
Kristianstad • Publicerad 23 juni 2022 • Uppdaterad 23 juni 2022
Sill och kokt nypotatis hör midsommar till.
Sill och kokt nypotatis hör midsommar till.Foto: Lasse Ottosson

Midsommar har vi firat sedan medeltiden, kanske ända sedan vikingatiden. Vid midsommar kan vi njuta av årets kortaste natt, fylld av magi. Vi sjunger och dansar ringlekar, äter sill och nypotatis – och dricker snaps till. Så har det varit de senaste hundra åren.

”I drömmen skulle de få se vem de skulle gifta sig med”
Inga-Lill Bengtsson

Förr i tiden skulle unga pojkar och flickor plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärdsgårdar, utan att prata med någon. Blommorna lade de under kudden när de gick till sängs. I drömmen skulle de få se vem de skulle gifta sig med.

Jordgubbstårta.
Jordgubbstårta.Foto: Fredrik Samuelsson
En kall snaps till sillen. Alkoholfri finns.
En kall snaps till sillen. Alkoholfri finns.

Att klä majstången (midsommarstången) är en tradition från Tyskland. Ordet maj i majstång har inte med månaden maj att göra, utan ”att maja” betyder att smycka, dekorera. Det vill säga att smycka med blommor och grönt.

Ända sedan 1700-talet har vi dansat ringlekar vid midsommar och jul. En av de mest populära ringlekarna är "Små grodorna, små grodorna är lustiga att se". Sången är från början en fransk militärmarsch. Engelsmännen ändrade texten för att håna fransmännen, som gärna äter grodlår. Att sjunga om grodorna har blivit en kär svensk tradition. Varför? Tja, det är ingen som riktigt vet.

I år firar vi midsommar den 24 juni.
I år firar vi midsommar den 24 juni.Foto: CHRISTINE OLSSON / SC ANPIX
Jordgubbstårta
JordgubbstårtaFoto: Tommy Svensson

Lunch till midsommar

Nypotatis. Koka dem gärna med lite dill i grytan

Gräddfil

Sill. Finns olika sorter, matjessill är en tradition.

Gräslök. Klipp i små bitar.

Öl att dricka till är gott, och snaps (dryckerna finns i olika smaker, även alkoholfri).

Jordgubbstårta

Gjord på sockerkaka eller tårtbotten (färdiga tårtbottnar finns att köpa) med vispad grädde.

Dela sockerkakan. Mosa jordgubbar, lägg dem tillsammans med vispad grädde emellan. Lägg grädde och hela jordgubbar ovanpå.

Njut, sommaren är äntligen här.

Midsommarfirande i Tjörnedala år 1955.
Midsommarfirande i Tjörnedala år 1955.Foto: Ebbe Palmgren
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.