Sill och nypotatis – klassisk mat till midsommar
Midsommar har vi firat sedan medeltiden, kanske ända sedan vikingatiden. Vid midsommar kan vi njuta av årets kortaste natt, fylld av magi. Vi sjunger och dansar ringlekar, äter sill och nypotatis – och dricker snaps till. Så har det varit de senaste hundra åren.
”I drömmen skulle de få se vem de skulle gifta sig med”Inga-Lill Bengtsson
Förr i tiden skulle unga pojkar och flickor plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärdsgårdar, utan att prata med någon. Blommorna lade de under kudden när de gick till sängs. I drömmen skulle de få se vem de skulle gifta sig med.
Här saknas innehåll
Att klä majstången (midsommarstången) är en tradition från Tyskland. Ordet maj i majstång har inte med månaden maj att göra, utan ”att maja” betyder att smycka, dekorera. Det vill säga att smycka med blommor och grönt.
Ända sedan 1700-talet har vi dansat ringlekar vid midsommar och jul. En av de mest populära ringlekarna är "Små grodorna, små grodorna är lustiga att se". Sången är från början en fransk militärmarsch. Engelsmännen ändrade texten för att håna fransmännen, som gärna äter grodlår. Att sjunga om grodorna har blivit en kär svensk tradition. Varför? Tja, det är ingen som riktigt vet.
Lunch till midsommar
Nypotatis. Koka dem gärna med lite dill i grytan
Gräddfil
Sill. Finns olika sorter, matjessill är en tradition.
Gräslök. Klipp i små bitar.
Öl att dricka till är gott, och snaps (dryckerna finns i olika smaker, även alkoholfri).
Jordgubbstårta
Gjord på sockerkaka eller tårtbotten (färdiga tårtbottnar finns att köpa) med vispad grädde.
Dela sockerkakan. Mosa jordgubbar, lägg dem tillsammans med vispad grädde emellan. Lägg grädde och hela jordgubbar ovanpå.
Njut, sommaren är äntligen här.