1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Shawana Badat: Shawana Badat: ”Säg något. Din tystnad är acceptans av våld”

"Säg något. Om din religion inte främjar våld och rättfärdigar mord på oskyldiga människor”.
"Säg något. Din tystnad är acceptans av våld.”
Jag har sett och hört kommentarerna sedan 11 september 2001. Sedan den dagen har jag, som flera andra miljoner muslimer, fått be om ursäkt för hur några få har agerat.
Shawana Badat
Kristianstad • Publicerad 24 november 2020
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Shawana Badat är uppväxt i Manchester. Jobbar som översättare till engelska för Kb Mosaik.
Shawana Badat är uppväxt i Manchester. Jobbar som översättare till engelska för Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Låt mig börja med att skarpt fördöma de senaste terroristattackerna i Frankrike och Österrike. Som en av 1,8 miljarder muslimer i hela världen kan jag helhjärtat säga att muslimer delar smärtan och sorgen med offrens familjer.

En man vid ground zero, minnesplatsen efter terrorattacken den 11 september 2001 i New York.
En man vid ground zero, minnesplatsen efter terrorattacken den 11 september 2001 i New York.Foto: Seth Wenig
”Deras handlingar är ett svek mot det vi tror på”
Shawana Badat

Dessa barbariska handlingarna begicks inte av individer som följer islams sanna värderingar och principer. Deras handlingar är ett svek mot det vi tror på. De representerar inte oss. Låt mig förklara varför.

För muslimer är koranen mer än bara en bok; den visar människor hur de ska leva. Den ger andlig och praktisk vägledning, i till exempel ekonomiska, politiska och sociala frågor. Och som alla böcker eller religiösa texter måste koranen läsas i sitt sammanhang. Precis som bibeln tar den upp frågor som sträcker sig från när vi föds till vi dör.

”Försvara inte bara muslimer, utan även kristna och judar”
Shawana Badat
En militärpolis håller vakt vid en synagoga i Wien efter terrorattacken den 2 november. Fyra dog, cirka 20 personer skadades.
En militärpolis håller vakt vid en synagoga i Wien efter terrorattacken den 2 november. Fyra dog, cirka 20 personer skadades.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Grupper som ISIS hänvisar till enstaka verser ur koranen för att legitimera sina handlingar. Som rätten till självförsvar. Profeten Muhammed fick rätten till självförsvar efter mer än 13 års lidande och förföljelse. Men rätten kom med villkor: slåss endast mot aktivt stridande. Försvara inte bara muslimer, utan även kristna och judar. Använd inte våld om fienden ger upp.

”Vi ser dem för vad de är: brottslingar, mördare och terrorister”
Shawana Badat

Profeten gav också tydliga order under krig: döda inte kvinnor och barn, döda inte gamla och sjuka, döda inte en munk eller präst, förstör inte platser för tillbedjan, döda inte de som överlämnar sig eller flyr och tvinga inte någon att konvertera till islam.

Så ja, koranen innehåller verser som tillåter våld – men bara i krig. Profeten förolämpades, misshandlades verbalt och trakasserades fysiskt under hela sitt liv. Men han och hans följeslagare skadade aldrig eller mördade dem som förolämpade honom.

Knivattack i en kyrka i Nice den 29 oktober. Två dog och flera skadades. Arkivbild.
Knivattack i en kyrka i Nice den 29 oktober. Två dog och flera skadades. Arkivbild.Foto: Daniel Cole
”Det var inte bara tre flygplan som kapades den 11 september, det var också min religion”
Shawana Badat

Muslimer har ifrågasatt extremismens legitimitet i flera år. När politiker och media hänvisar till extremisters handlingar som ”islamiska”, ger de dem en känsla av legitimitet och auktoritet. Något vi muslimer inte gör. Vi ser dem för vad de är: brottslingar, mördare och terrorister. De representerar inte oss och kan heller inte göra anspråk på vår heliga bok.

Det var inte bara tre flygplan som kapades den 11 september, det var också min religion.

Yttrandefriheten är ett kärnvärde för alla demokratier. Men som Angela Merkel har påpekat, "yttrandefriheten har sina gränser. Dessa gränser börjar när hat sprids”.