1. Svenska
  2. English
  3. العربية

SD lämnar makten – går i opposition

På torsdagen meddelade Sverigedemokraterna i Bromölla att de går i opposition. Det innebär att de lämnar samtliga ordförandeposter som de har.
Bromölla • Publicerad 15 september 2020
”Jag känner inte att vi lämnar ifrån oss styret. Vi har blivit politiskt utmanövrerade”, säger Magnus Persson, vice gruppledare för SD och ordförande i kommunfullmäktige.
”Jag känner inte att vi lämnar ifrån oss styret. Vi har blivit politiskt utmanövrerade”, säger Magnus Persson, vice gruppledare för SD och ordförande i kommunfullmäktige.Foto: Mikael Persson

Den 17 augusti meddelade kommunalrådet Eric Berntsson (SD) att han avgår från alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Han angav personliga skäl som orsak.

Eric Berntsson (SD) avgick som kommunalråd i Bromölla den 17 augusti. Även tre andra tunga SD-politiker har lämnat sina uppdrag
Eric Berntsson (SD) avgick som kommunalråd i Bromölla den 17 augusti. Även tre andra tunga SD-politiker har lämnat sina uppdragFoto: Tommy Svensson

Dagen därpå, den 18 augusti, hoppar även Gudrun Bengtsson (SD), Linda Väbro (SD) och Andreas Väbro (SD) av alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Personliga skäl anges i makarna Väbros fall, medan Bengtsson anger hälsoskäl.

Sedan dess har Sverigedemokraterna försökt få ihop en majoritet som kan styra kommunen. Men alla samtal med Moderaterna (M), Alternativet (Alt), Kristdemokraterna (KD) och Socialdemokraterna (S) har strandat. Därför väljer SD att lämna alla poster.

Redan när SD sökte samarbete för att bilda majoritet kritiserades de av Socialdemokraterna. S anser att SD inte vara beredda att ta ansvar för sina egna handlingar som gjort att kommunen måste göra stora nedskärningar.

Bromölla Kommunhus.
Bromölla Kommunhus.Foto: Tommy Svensson

Magnus Persson (SD), vice gruppledare, håller inte med: ”Tvärtom tar vi ansvar. Hoppande majoritet är dåligt för Bromölla och vi vill möjliggöra för ett majoritetsstyre”.

– Jag känner inte att vi lämnar ifrån oss styret. Vi har blivit politiskt utmanövrerade. Det har varit viktigare att skjuta SD än att ta hand om kommunen, säger Magnus Persson.

– Jag lämnar inte omedelbart, utan kommer att vara kvar som kommunfullmäktiges ordförande fram till det väljs en ny. Jag tror inte det blir aktuellt förrän i oktober.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Jenny Önnevik (S) har tillfälligt tagit över efter Eric Berntsson i kommunstyrelsen.

Johannes LindénSkicka e-post
Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.