Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Sänkt bidrag slår mot fristående förskolor: ”Kommer inte att klara oss”

Oron är stor bland flera fristående förskolor efter kommunens beslut att plötsligt sänka grundbeloppet.
Några ser risk för nedläggning. Och kritiken mot barn- och utbildningsförvaltningen är skarp.
Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2023
förskola
förskola

I början av sommaren beslutade barn- och utbildningsnämnden att sänka grundbeloppet till förskolan, den peng som ges per barn, med 1,5 procent från och med augusti. Anledningen var en felkalkylering från barn- och utbildningsförvaltningens sida som innebär att det saknas 10 miljoner inom barnomsorgen.

Det handlar om antalet timmar som barnen vistas på förskolan – de barn som tillbringar 46 timmar eller mer i veckan på förskola har blivit fler än vad förvaltningen räknat med. Det innebär att budgeten inte räcker till som planerat. Men i stället för att äska om mer pengar har man alltså valt att minska bidraget mitt under verksamhetsåret.

Annons

Det står klart efter att Kb/NSk pratat med flera förskolechefer och rektorer inom fristående verksamheter. Det finns en tydlig oro för ekonomin – några talar om risk för nedläggning.

– Det har gått väldigt snabbt. Man har inte haft någon omställningstid och nu är vi i ett läge där vi kanske måste plocka bort personal, berättar en rektor.

– Vi har aldrig varit i en sådan här situation. Det har varit upp och nedgångar förut också så klart - där kommunen haft besparingar som man fått lösa. Men i det här läget känns det ganska hopplöst faktiskt, säger ytterligare en rektor som Kb/NSk varit i kontakt med.

En annan rektorskollega tillägger:

– Vi kommer inte att klara oss. Vi är några som är riktigt oroliga. Vi har inget att ta av. De pengar vi får in går ut igen.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons