unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sandwich perfekt för utflykten

Earl of Sandwich älskade att spela kort. Dubbla mackor med fyllning emellan höll både fingrar och kort rena.
Earl of Sandwich älskade att spela kort. Dubbla mackor med fyllning emellan höll både fingrar och kort rena.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Försommaren i Sverige är helt fantastisk, med alla blommor, träd, fåglar. Så ta med picknickkorgen, gå ut och njut i det gröna. Några sandwichar, en termos med te/kaffe och en filt att sitta på – mer behövs inte.

Våra lördagsutflykter med picknickkorg är ett av mina bästa barndomsminnen från Skottland. Då gick vi genom skogen längs en bäck till en gammal kvarn. Där kokade de vuxna te över öppen eld, vi barn sprang omkring och lekte. Vi väntade på smörgåsar – dubbla, förstås – med olika fyllningar, hembakade småkakor och sockerkaka, lite frukt. Allt smakade så mycket bättre utomhus.

Sandwich passar både till picknick och afternoon tea.
Sandwich passar både till picknick och afternoon tea.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Det finns en intressant historia bakom brittiska dubbla smörgåsar. På 1700-talet fanns en Earl of Sandwich (Sandwich är en liten stad i sydöstra England med namn från Vikingatider – Sandvik). Han var en passionerad kortspelare. Han gick inte från spelbordet ens för att äta, utan lät maten hämtas mellan två brödskivor. På så sätt blev inte spelkorten smutsiga. Därav ordet sandwich med pålägg mellan två brödskivor.

Idag hör sandwich ihop med afternoon tea – en lättare måltid sent på eftermiddagen. Då serveras sandwichar och scones, några sorters småkakor och oftast en större fruktkaka.

Det finns extremt många sorters fyllningar till sandwich. Här är ett par av mina favoriter. Den angivna mängden räcker till 2-3 personer.

Det går bra med olika slags bröd. Ska du göra många smörgåsar – ta färdigskivat formbröd.

Du kan använda vilket bröd du vill.
Du kan använda vilket bröd du vill.
Foto: Sofyan Aswad

Ägg- och krassefyllning:

2-3 (beror på storlek) hårdkokta ägg

en stor klick smör

salt och peppar

kryddkrasse efter smak

1. Hacka ihop de varma äggen med smör, salt och peppar.

2. Blanda ner krassen.

Krassen kan bytas ut mot skalade, finhackade tomater.

Sardin-och citronfyllning:

1 burk sardiner i olja

smör

salt och peppar

saften från ½ stor citron (eller 1 liten)

Sandwich med sardiner eller ägg.
Sandwich med sardiner eller ägg.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

1. Häll av oljan från sardinerna.

2. Blanda allt till en slät massa.

3. Bred smör på alla brödskivorna.

4. Fördela fyllningen på en skiva, lägg på en till som ”lock”.

5. Dela smörgåsarna diagonalt i två delar eller i kors i fyra delar.

Smaklig måltid!

Idag hör sandwich ihop med Afternoon-tea, en liten måltid sent på eftermiddagen.
Idag hör sandwich ihop med Afternoon-tea, en liten måltid sent på eftermiddagen.
Foto: Inga-Lill Bengtsson