1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Så använder du munskydd på rätt sätt

Det finns inga krav på att bära munskydd i Sverige. Ändå bär allt fler munskydd i butiker, på tåg och bussar och ute på stan. Men hur använder man munskydd på rätt sätt? Marie Jönsson, operationssköterska och adjunkt på Högskolan Kristianstad, förklarar.
Kristianstad • Publicerad 23 november 2020
Det är viktigt att munskyddet täcker näsa, mun och haka. Det ska sluta tätt kring ansiktet. Marie Jönsson visar hur det ska sitta.
Det är viktigt att munskyddet täcker näsa, mun och haka. Det ska sluta tätt kring ansiktet. Marie Jönsson visar hur det ska sitta.Foto: Lasse Ottosson

Håll avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du är sjuk. De råden har Folkhälsomyndigheten upprepat sedan pandemin startade. Andra länder har också krav på munskydd, men inte Sverige.

”De flesta vet inte vet hur munskydd ska sitta. Risken är att de sprider mer smitta än skyddar. Det viktigaste är att hålla avståndet”
Marie Jönsson, operationssköterska i 22 år

Ändå syns allt fler personer med munskydd. Vissa har engångsskydd, andra i tyg. Vilka är mest effektiva? Och hur använder du dem?

Tänk på att den ljusblå sidan ska vara vänd utåt och den vita inåt. Den lite hårdare kanten ska vara uppåt, så att du kan klämma fast skyddet vid näsan.
Tänk på att den ljusblå sidan ska vara vänd utåt och den vita inåt. Den lite hårdare kanten ska vara uppåt, så att du kan klämma fast skyddet vid näsan.Foto: Lasse Ottosson

Marie Jönsson har jobbat som operationssköterska i 22 år. Sedan ett år tillbaka är hon adjunkt på omvårdnadsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Hon har stor vana vid att bära munskydd i vården. Men hon tycker inte att allmänheten ska bära dem.

– De flesta vet inte vet hur munskydd ska sitta. Risken är att de sprider mer smitta än skyddar. Det viktigaste är att hålla avståndet.

Håll alltid i öronbanden, inte i själva munskyddet, tipsar Marie Jönsson..
Håll alltid i öronbanden, inte i själva munskyddet, tipsar Marie Jönsson..Foto: Lasse Ottosson

Hon skiljer på andningsskydd som sjukvårdspersonal använder och munskydd för engångsbruk. Andningsskydden har en ventil. De skyddar både den som bär munskyddet och den som är i närheten.

”Det viktigaste rådet är att hålla minst en meters avstånd till andra.”
Marie Jönsson

Engångsmunskydd, som säljs i vanliga butiker, är enklare. De har flera lager och skyddar mot ”synliga vätskestänk” som Marie Jönsson säger.

Många bär också munskydd i tyg, antingen köpta eller hemsydda. Men forskning visar att de skyddar inte mot smitta, säger Marie Jönsson.

– Dem rekommenderar jag inte alls.

Släng munskyddet direkt när du har använt det.
Släng munskyddet direkt när du har använt det.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Så här ska du bära munskydd (engångs)

Marie Jönsson har några tips:

Tvätta händerna innan du sätter på munskyddet.

Håll alltid i öronbanden, aldrig i skyddet.

Utsidan är oftast blå eller grön, den vita sidan ska du ha inåt ansiktet.

Munskyddet ska täcka näsa, mun och haka.

Den lite hårdare kanten ska vara uppåt. Den ska tryckas till över näsan så att munskyddet sitter tätt.

Band som kan knytas runt huvudet är lättare att justera än öronband. Då sluter munskyddet tätt kring ansiktet.

Rör inte munskyddet när du bär det.

Om munskyddet blir blött av regn eller snö eller om du hostat, nyst eller pratat mycket måste dy byta.

Släng munskyddet i en papperskorg. Lägg inte ner det i väskan och använd det inte fler än en gång.

Tvätta eller sprita alltid händerna när du tagit av munskyddet.

Om du har ett munskydd i tyg måste det tvättas varje dag med hett vatten och tvål, enligt WHO.

Både Folkhälsomyndigheten och WHO anser att det viktigaste rådet är att hålla minst en meters avstånd till andra. Att vi bär munskydd betyder inte att vi kan vara närmare varandra.

Tvätta eller sprita alltid händerna innan du tar på munskyddet och efter att du tagit av det, för att inte sprida virus.
Tvätta eller sprita alltid händerna innan du tar på munskyddet och efter att du tagit av det, för att inte sprida virus.Foto: Lasse Ottosson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.