1. Svenska
  2. English
  3. العربية

S vill införa tiominutersgaranti till vårdcentralen och 1177

Socialdemokraterna vill inte bara kapa köerna till operation och sjukhusbesök, de vill också att skåningarna ska komma fram till vårdcentralerna inom tio minuter när de ringer.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2022
Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.
Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.Foto: Mikael Persson

Mycket var redan känt av det valmanifest som Socialdemokraterna i Region Skåne presenterade. Exempelvis att de vill anställa 3 000 fler medarbetare, förbättra arbetsmiljön för att kunna rekrytera fler, få ner köerna och klara vårdgarantin.

”Jag tror att folk i allmänhet är nöjda med att någon tar emot deras samtal och hjälper dem vidare”
Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.

Nytt var däremot att S vill ha en tiominutersgaranti som innebär att de som ringer vårdcentralerna och vårdguiden 1177 ska komma fram inom tio minuter.

Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.
Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.Foto: Mikael Persson

– Svarstiderna på 1177 har ökat under pandemin. I snitt låg svarstiden på 17 minuter 2019 och 25 minuter 2022, säger Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne.

Lösningen är framför allt att anställa fler som kan svara, inte bara sjuksköterskor utan även andra yrkeskategorier.

– Att sjuksköterskor svarar i telefonen är en rimlig grundprincip, men man behöver inte vara för rigid. Jag tror att folk i allmänhet är nöjda med att någon tar emot deras samtal och hjälper dem vidare, säger Henrik Fritzon.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.