1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Rysslands attack mot Ukraina: Barn som varit på Tjernobyllägret i Broby kan stryka med

Ryssland har invaderat Ukraina. Sirenlarm hörs i städerna Kiev och Lviv och ryska markstyrkor har enligt det ukrainska gränsskyddet gått in i landet från flera håll.
– Explosioner har hörts i flera av Ukrainas städer, säger president Volodymyr Zelenskyj i ett tal till folket.
Kiev/Broby • Publicerad 24 februari 2022
Rolf Tillman under ett av alla Tjernobylläger i Broby, dit ukrainska barn och ungdomar fått komma på somrarna.
Rolf Tillman under ett av alla Tjernobylläger i Broby, dit ukrainska barn och ungdomar fått komma på somrarna.Foto: KB/NSK

I ett tv-sänt tal uppmanade Putin Ukraina att lägga ned sina vapen och varnade andra länder från att blanda sig i. Annars väntar "konsekvenser som man aldrig tidigare skådat".

”De bombar Kiev nu”
Tanya Tyschuk, tolk som bor i Kiev

Tanya Tyschuk i Kiev brukar vara tolk för barnen på Tjenobyllägret i Broby. Hon skriver på Facebook:

”De bombar Kiev nu. En del människor vill komma till oss och vara här, för vi bor på första våningen. Vi har åtminstone mat”.

Hon skriver också att de tänker stanna.

Rolf Tillman, 76 år, och grundare av första Tjernobyllägret 1995, säger:

– Det är inte klokt. En katastrof. Förkastligt. Jag är chockad. Det har hänt något i huvudet på Putin. Han är narcissist, precis som förre Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa i tv häromdagen.

– Några av de som varit med på Tjernobyllägret är nu inkallade i ukrainska armén och ligger vid fronten. Kanske stryker de med i det här kriget, säger Tillman, som ska försöka ta kontakt med vänner i och runt Kiev.

Svenska försvaret följder det som händer i Ukraina. Jan Bohman är kommunikationschef i södra militärregionen.

Han uppmanar alla: Fölh händelseutvecklingen, men behåll lugnet och var framför allt källkritisk. Vilseledande fakta är ett större hot än det militära.

Han är beredd på hektiska dagar.

– Vi är på tårna, säger han.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.