1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Reste 180 mil i hopp om att få se norrsken – kom hem och såg det från Fjälkinge backe

Norrsken, något som är sällsynt strålande, syntes i stora delar av Skåne, något som nordostskåningar i allt från Åhus till Knislinge, Vittsjö med flera orter upplevde och förundrades över. ”Man blev nästan religiös”, säger Joakim Sandgren, som såg skenet från Fjälkinge backe.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2022
Norrsken, Åhus.
Norrsken, Åhus.Foto: Stefan Nilsson

Nyligen kom Fjälkingebon Joakim Sandgren och familjen hem från Kiruna. I norr fick Joakim äntligen uppleva något han länge velat se – norrsken.

– Jag har velat se det väldigt länge, kanske i 20 år eller så. Vi åkte förstås inte till Kiruna enbart för att få se norrsken, men äntligen blev det i alla fall av.

Det var kanske inte det mest storslagna sken som skådats, ville inte visa sig under hundspannturen på Torne älv eller över något fjäll. Istället fick Joakim se himlafenomenet genom ett bussfönster på väg mot Boden.

– Äntligen fick vi se ett litet norrsken. Det var mycket ljusstarkare än det igår (läs fredagskvällens) och jag kom hem och kände mig väldigt nöjd med att kunna bocka av det från min bucketlist. Man blev ju nästan lite religiös.

Eftersom Joakim följer en del sidor på internet där solvindar och liknande fenomen dryftas, var han inte helt oförberedd på att det kanske skulle uppstå en liten chans att kunna få se norrsken även hemma i Fjälkinge.

– Ganska ironiskt, tycker han eftersom han aldrig tidigare sett skenet som han längtat så länge efter att se någon annanstans än i Kiruna bara någon vecka tidigare.

Men han hade en del att syssla med hemma på fredagskvällen och höll på att missa det himmelska.

– Jag kom på det halv tolv på natten. Det är mycket ljusföreningar inne i Fjälkinge så jag gick upp på backen.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.