1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Rekordhöga elpriser – kunderna erbjuds hjälp

Sex miljarder i kompensation för de höga elpriserna – där elbolagen väntas ta hand om utbetalningarna.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2022 • Uppdaterad 26 januari 2022
En del hushåll ska få stöd till höga elfakturor.
En del hushåll ska få stöd till höga elfakturor.

Regeringen gick ut med beslutet att sex miljarder ska betalas ut till 1,8 miljoner hushåll som kompensation med anledning av de rekordhöga elpriserna. Utbetalningarna är tänkta att ske genom elbolagen.

– Vi har bara fått information att de anser att elnätsbolagen är de som enklast skulle kunna hantera de här stöden, i och med att vi samtidigt har kontroll över kundernas elanvändning, säger C4 Energis vd Göran Thessén.

Han berättar att det är många som hör av sig och är oroliga kring priserna.

– Det är rätt många som ringer nu, inte minst efter att man har fått december-fakturan.

– Vi har möjligheten att titta på att dela upp betalningen. Men det beror lite på historiken också. Har vi en kund som vi haft att göra med under lång tid och vet att det betalas i tid, då brukar vi kunna erbjuda delbetalning.

Många är oroliga att sitta på ett rörligt avtal med tanke på att priserna riskerar att stiga ytterligare. C4 Energis tips är att ha is i magen.

Även hos Eon är trycket också stort från kunderna. Lena Berglund, på bolagets pressjour, menar att alla kunder har möjlighet till en avbetalningsplan, oavsett historik.

– När de tar kontakt med oss och berättar om problemet försöker vi vara lösningsorienterade och titta på möjligheten utifrån kundens förutsättningar. Men det viktigaste är att ta kontakt tidigt. De som däremot ringer och bara är arga kommer man ingen vart med.

Stöd för högt elpris

Kompensationen för de höga elpriserna baseras på förbrukning och inte boendeform. Den kan därför betalas ut till både villa- och lägenhetshushåll. Elkunder har rätt till stödet oavsett om de har rörligt eller bundet avtal.

Regeringen räknar med att 1,8 miljoner hushåll omfattas. Som mest kan ett hushåll kompenseras med 2 000 kronor per månad, för december, januari och februari. Det vill säga sammanlagt 6 000 kronor.

Det högsta beloppet kommer att betalas ut till hushåll med en elförbrukning på minst 2 000 kilowattimmar per månad. Beloppen minskar för dem som konsumerar mindre, men hur trappan ska utformas är ännu inte klart.

Stödet kommer att betalas ut till hushållen utan att de behöver ansöka om det. Det är däremot inte klart när pengarna betalas ut.

Filip EdvardssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.