1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Regiondirektör manar: ”Se till att det blir av och gå och vaccinera dig!”

Bland unga har smittspridningen ökat ordentligt de senaste veckorna. Samtidigt är det få unga som vaccinerat sig, främst i Skåne. ”Vi måste vinna den här matchen mot covid-19. Då är vaccinering det enda som hjälper”, säger Alf Jönsson, regiondirektör.
Kristianstad/Skåne • Publicerad 9 september 2021
Foto: Johan Nilsson/TT

Nu vädjar sjukvårdsansvariga i Region Skåne om att fler måste vaccinera sig. Bland dem som ligger på sjukhus är de flesta 30-60 år och ovaccinerade.

”Se till att det blir av och gå och vaccinera dig!”
Al f Jönsson, regiondirektör

– Vi måste vinna den här matchen mot covid-19. Då är vaccinering det enda som hjälper. Det är den vägen vi har att gå för att få tillbaka ett vanligt liv. Så vaccinera dig, för din egen skull, för dina nära och käras skull, för de som jobbar i skolan, inom omsorgen, inom vården, inom kollektivtrafiken. Se till att det blir av och gå och vaccinera dig!

”De inlagda på sjukhus är inte vaccinmotståndare, de säger att det helt enkelt inte blivit av. Så se till att det blir av, så inte ni hamnar på sjukhus,” säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne.
”De inlagda på sjukhus är inte vaccinmotståndare, de säger att det helt enkelt inte blivit av. Så se till att det blir av, så inte ni hamnar på sjukhus,” säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Den ökade smittspridningen av covid-19 fortsätter. Den senaste tvåveckorsperioden har Skåne haft 153,7 fall per 100 000 invånare. För fyra veckor sedan låg det på 70,4 fall per 100 000 invånare.

”Framförallt ovaccinerade blir sjuka eller svårt sjuka och hamnar på intensivvården”
Mats Molt, biträdande sjukhuschef på CSK
”Framförallt ovaccinerade blir sjuka eller svårt sjuka och hamnar på intensivvården. Då borde man kunna dra slutsatsen att vaccinet har god effekt mot sjukdomen”, säger Mats Molt, biträdande sjukhuschef på CSK.
”Framförallt ovaccinerade blir sjuka eller svårt sjuka och hamnar på intensivvården. Då borde man kunna dra slutsatsen att vaccinet har god effekt mot sjukdomen”, säger Mats Molt, biträdande sjukhuschef på CSK.

Det är främst unga och ovaccinerade som smittas.

– Framförallt ovaccinerade blir sjuka eller svårt sjuka och hamnar på intensivvården. Då borde man kunna dra slutsatsen att vaccinet har god effekt mot sjukdomen, säger Mats Molt, biträdande sjukhuschef på CSK.

Mer än var fjärde skåning i 30-39-årsåldern var ovaccinerad den 31 augusti. Bland yngre personer var ännu fler ovaccinerade.

84,9 procent av 40-49-åringarna har fått minst en spruta.

Enligt Sveriges Radio är Skåne näst sämst i landet på att vaccinera gymnasieungdomar. Cirka 50 procent har fått första sprutan.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.