1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Regeringen tvingas avgå – Löfven nedröstad i riksdagen

En historisk händelse. Regeringen med statsminister Stefan Löfven (S) har fallit. 181 ledamöter i riksdagen har inte förtroende för honom. Det blev resultatet efter misstroendeomröstningen under måndagen.
Stockholm • Publicerad 21 juni 2021
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen. Löfven är den första statsministern som fällts i en misstroendeomröstning.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen. Löfven är den första statsministern som fällts i en misstroendeomröstning.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var vänsterpartiet som tog initiativ till omröstningen. Partiet har krävt att regeringen ska dra tillbaka punkt 44 i det så kallade januariavtalet med 73 punkter som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna skrivit under.

Punkt 44 berör införandet av marknadshyror på hyresrätter, på alla nya lägenheter. Vänstern anser att det öppnar för höjda hyror för alla som bor i hyresrätt.

Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Nooshi Dagostar (V) har drivit  kravet på att inte införa marknadshyror hårt. Därför valde hon att fälla regeringen.
Nooshi Dagostar (V) har drivit kravet på att inte införa marknadshyror hårt. Därför valde hon att fälla regeringen.Foto: Anders Wiklund/TT

Men det anser partierna som skrev under januariavtalet inte stämmer. Regeringen har inte lagt fram något förslag ännu.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna fällde Löfven i omröstningen med 181 röster mot 109. 51 ledamöter avstod att rösta.

Regeringen har valt att sitta kvar en vecka för att fundera på om den ska utlysa extraval, eller om talmannen Andreas Norén ska inleda samtal med alla partier, så kallade talmansrundor. I så fall ska Norén se om det går att hitta vilka partier som kan ingå i en regering fram till ordinarie val i september 2022.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.