1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Rania har bott fem år i Sverige – måste betala för att gå på högskola

Rania Herzallah och hennes familj kom till Sverige för fem år sedan. Hon vill bli psykolog, men har inte uppehållstillstånd. För att studera på högskola måste hon betala tiotusentals kronor – per termin.
Kristianstad • Publicerad 28 september 2020
Rania Herzallah, 20 år, har gått ut IB-programmet på gymnasiet. Nu pratar hon svenska och flera andra språk flytande.
Rania Herzallah, 20 år, har gått ut IB-programmet på gymnasiet. Nu pratar hon svenska och flera andra språk flytande.Foto: Henrik Nordell

Rania Herzallah är 20 år. Hon har gått ut IB-programmet på gymnasiet. Nu pratar hon svenska och flera andra språk flytande.

– Jag fick ganska höga betyg. Jag försöker göra mitt bästa i allt och tycker om att studera. På skolan fick jag flera vänner och blev mycket gladare, säger Rania Herzallah.

Efter studenten sökte hon vidare till högskola och universitet. Rania blev antagen till ett program inom marknadsföring i Jönköping. Men hon har inte råd att studera.

Rania Herzallah bor med sin familj på Gamlegården. Hon klarade IB-programmet med bra betyg. Men utan uppehållstillstånd måste hon betala för studier på högskola.
Rania Herzallah bor med sin familj på Gamlegården. Hon klarade IB-programmet med bra betyg. Men utan uppehållstillstånd måste hon betala för studier på högskola.Foto: Henrik Nordell

Skälet är att Ranias familj fått beslut om att de inte får uppehållstillstånd i Sverige. Familjen måste flytta tillbaka till Palestina. På grund av oroligheter kan de inte åka tillbaka.

– Vi kan inte flytta dit, min pappa är statslös. Dessutom har vi ingenting kvar i Palestina, säger Rania Herzallah.

”Bara de som har betalat skatt i Sverige ska få studera gratis eller till självkostnadspris”
Andreas Sandberg, samordnare på Universitets- och högskolerådet.

De som inte är svenska medborgare måste betala för att få studera. Hon har inte rätt att få CSN-lån heller.

– Regeringen tog beslutet år 2011. Bara de som har betalat skatt i Sverige ska få studera gratis eller till självkostnadspris, säger Andreas Sandberg, samordnare på Universitets- och högskolerådet.

Rania Herzallah har inte rätt att ta studielån från CSN, Centrala studiestödsnämnden.
Rania Herzallah har inte rätt att ta studielån från CSN, Centrala studiestödsnämnden.Foto: Jessica Gow/TT

Att studera i Jönköping skulle kosta 50 000 kronor per termin, plus boende, mat och andra omkostnader.

”Mina föräldrar kom hit för att vi barn skulle få chansen att kunna studera”
Rania Herzallah
”Utbildning är en rättighet och det ger en bättre förutsättningar för att kunna leva”
Rania Herzallah

– Mina föräldrar kom hit för att vi barn skulle få chansen att kunna studera. De frågar sig nu varför det kostar så mycket. Jag önskar att det kunde ändras. Utbildning är en rättighet och det ger en bättre förutsättningar för att kunna leva, säger Rania Herzallah.

”Jag tänker, om jag hjälper någon så är de snälla mot mig”
Rania Herzallah

Alternativet är billigare kurser online. Rania har gått en kurs i lifecoaching. Under hösten påbörjar hon en onlineutbildning i psykologi på ”Derby University”. Drömmen är att bli psykolog.

– Jag tycker om att hjälpa människor. Min mamma har läst psykologi, det har inspirerat mig. Jag tänker, om jag hjälper någon så är de snälla mot mig, säger Rania Herzallah.

”Även om du har uppehållstillstånd för studier, måste du betala för att studera på högskola”
Anders Sandberg, samordnare på Universitets- och högskolerådet

Det går att ansöka om uppehållstillstånd för högre studier på Migrationsverket. Då krävs det att du har ett pass, vilket Rania inte har. Det krävs också att du kan försörja sig själv.

– Även om du har uppehållstillstånd för studier, måste du betala för att studera på högskola, säger Andreas Sandberg.

Fakta

Studieavgift

Lagen om studieavgift infördes 2011. Den gäller personer som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz och som vill studera på grundnivå och avancerad nivå.

Till exempel kostar det 700 000 kronor att läsa psykologutbildningen i Lund (fem år).

Den som är svensk medborgare behöver inte betala studieavgift. Staten betalar den.

Källa: Antagning.se

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.