1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Råden för 70-plussare tas bort – "De har gjort stora uppoffringar”

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra riskgrupper tas bort. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin. ”För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar”, säger hon.
Stockholm • Publicerad 22 oktober 2020
Råden som gäller alla ligger kvar, påpekar socialminister Lena Hallengren (S): Håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och undvik att åka tåg och buss.
Råden som gäller alla ligger kvar, påpekar socialminister Lena Hallengren (S): Håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och undvik att åka tåg och buss.Foto: Anders Wiklund/TT

– I dag vet vi mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst vad gäller psykisk hälsa av lång tid i ensamhet, säger hon under onsdagens pressträff.

I dag vet vi mer om coronaviruset och i vilka situationer som risken för smittspridning är störst, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

”Vi kan se att det sparat mycket i sjukvården och intensivvården, men även räddat många liv”
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten

Socialminister Lena Hallengren betonar vikten av att fortsatt följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.

– Oavsett var i landet du bor: Se till att söka vård om du behöver det, säger hon.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid onsdagens presskonferens på Rosenbad, Stockholm.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid onsdagens presskonferens på Rosenbad, Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT

Har särskilda restriktioner för vissa grupper varit värt det?

– Vi kan se att det sparat mycket i sjukvården och intensivvården, men även räddat många liv, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Totalt har 5 929 personer med covid-19 dött i Sverige.

TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.