1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Qaali väljer kamp för kvinnor i Somalia före jobb i Sverige

När Kb Mosaik äntligen når Qaali Ali Shire är hon med sina barn på besök hos sin mamma i Nairobi. Det är halvtid i Qaalis valkampanj i Somalia. Hon kan vila ut efter en tid med många resor och politiska möten.
Hon sveper med mobilen över ett träd med citroner. ”Det finns bananer och avokado också”.
Nairobi/Kristianstad • Publicerad 11 april 2021 • Uppdaterad 3 maj 2021
Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i parlamentsvalet i Somalia 2021. Här på besök i hemstaden Galkacyo.
Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i parlamentsvalet i Somalia 2021. Här på besök i hemstaden Galkacyo.Foto: Privat

Qaali ser ut att må bra och ha det bra.

– Jag har inga problem nu, säger hon.

”I Sverige kan du leva fritt. Kvinnor i Somalia har inte samma rättigheter och möjligheter som kvinnor i andra länder”
Qaali Ali Shire

Inga problem? Qaali har inte valt den lätta vägen. För en månad sedan bodde hon på ett hotell i Mogadishu. Flera andra politiker, tjänstemän, och representanter från regeringen var där.

– Jag gick ut för att äta lunch. Några minuter senare exploderade en bomb inne i hotellet. Minst tio personer dog, bland annat högsta polischefen, säger hon.

– Tack och lov var jag utanför. Det var hemskt att se.

Qaali Ali Shire landar i sin hemstad Galkacyo, Somalias tredje största stad, för att träffa väljare.
Qaali Ali Shire landar i sin hemstad Galkacyo, Somalias tredje största stad, för att träffa väljare.Foto: Privat
Mötet med väljare i hemstaden Galkacyo blev fantastiskt. ”Det kom så mycket folk”, säger Qaali Ali Shire.
Mötet med väljare i hemstaden Galkacyo blev fantastiskt. ”Det kom så mycket folk”, säger Qaali Ali Shire.Foto: Privat
Kampanjmötet i Galkacyo samlade stora mängder människor.
Kampanjmötet i Galkacyo samlade stora mängder människor.Foto: Privat

Qaali kan välja att fortsätta bo med familjen i Sverige.

– I Sverige kan du leva fritt. Kvinnor i Somalia har inte samma rättigheter och möjligheter som kvinnor i andra länder, jag känner att jag måste ta en kamp för kvinnorna, visa att en kvinna kan göra lika mycket som en man. Och vara en förebild för andra unga kvinnor. Jag måste ta chansen och göra den uppoffringen.

– Jag vill att mina barn ska vara stolta över mig.

Qaali Ali Shire har fått stöd av bland andra borgmästaren Abdi Rahaman Hassan, trea från höger, från sin hemstad Galkacyo.
Qaali Ali Shire har fått stöd av bland andra borgmästaren Abdi Rahaman Hassan, trea från höger, från sin hemstad Galkacyo.Foto: Privat
Qaali Ali Shire måste ha många livvakter. Här bredvid klanledaren Sultaan Abdi Karim som stöttar hennes kampanj.
Qaali Ali Shire måste ha många livvakter. Här bredvid klanledaren Sultaan Abdi Karim som stöttar hennes kampanj.Foto: Privat
Om några månader är nästa omgång i valet. Qaali Ali Shire ska träffa fler väljare innan dess.
Om några månader är nästa omgång i valet. Qaali Ali Shire ska träffa fler väljare innan dess.Foto: Privat
”Många i Somalia kommer ihåg mig som journalist”
Qaali Ali Shire

Hur fick du modet att bli politiker?

– Jag frågade mina vänner, journalister och andra, vad de tyckte om idén. De sa att jag skulle verkligen passa in, jag skulle kunna göra en insats för förändring. Många i Somalia kommer ihåg mig som journalist.

Qaali Ali Shire pratar mycket bra svenska i dag. Hon var med när Kb Mosaik startade för fem år sedan. Hon pendlade varje dag med buss och tåg från Rosengård i Malmö till Kristianstad, läste sfi på kvällstid. Barnen – hon hade tre då – bodde med pappan och Qaalis mamma i Uganda.

Qaali tvingades fly från Somalia efter en terrorattack. Hon jobbade i Mogadishu som journalist, hon hade ett samhällsprogram på tv – med tre miljoner tittare.

Qaali Ali Shire kämpar för kvinnors rättigheter i valet.
Qaali Ali Shire kämpar för kvinnors rättigheter i valet.Foto: Privat
Staden Galkacyo tog emot Qaali Ali Shire med öppna armar. Hon har fått stöd både från borgmästaren Abdi Rahaman Hassan och klanledaren Sultaan Abdi Karim.
Staden Galkacyo tog emot Qaali Ali Shire med öppna armar. Hon har fått stöd både från borgmästaren Abdi Rahaman Hassan och klanledaren Sultaan Abdi Karim.Foto: Privat
Qaali Ali Shire vill stärka kvinnornas rättigheter i Somalia.
Qaali Ali Shire vill stärka kvinnornas rättigheter i Somalia.Foto: Privat
I parlamentet är 27 procent kvinnor. Qaali Ali Shire har klarat första omgången i valet. En omgång till väntar. ”Jag tror jag har 70 procent chans att klara det”.
I parlamentet är 27 procent kvinnor. Qaali Ali Shire har klarat första omgången i valet. En omgång till väntar. ”Jag tror jag har 70 procent chans att klara det”.Foto: Privat

Dödshot hörde till vardagen. Fyra maskerade män gjorde verklighet av hotet, attackerade henne med kniv och slängde henne i en container i tron att hon var död. Hon låg sex månader på sjukhus, övervakad av tre livvakter.

Familjen flyttade till Uganda. Men terrorister lyckades leta reda på henne där också. Flykten gick vidare till Sverige. Hon lämnade tre barn, den yngsta var bara sex månader.

Första året i Malmö var hemskt. Qaali satt hemma i lägenheten med fördragna gardiner. Ingen trodde att hon skulle kunna jobba som journalist i Sverige. En arbetsförmedlare lyckades till slut övertala henne att praktisera i en klädbutik.

En tid senare fick hon reda på att Kb Mosaik sökte en somalisk journalist, gärna kvinna. Vid Qaali första besök på redaktionen tittade hon med stora ögon på webbskärmarna på väggen, med nyheter från Kristianstadsbladet.

– Kan jag ta en bild, sa hon.

Qaali Ali Shire vann mandatet från sin hemstad Galkacyo.
Qaali Ali Shire vann mandatet från sin hemstad Galkacyo.Foto: Privat

Är det fem år sedan du kom till Sverige?

– Neehej, Inga-Lill, det är åtta år sedan. Vi träffades 2016 ju, säger hon med ett skratt.

”Jag kan inte leva utan livvakter i Somalia”
Qaali Ali Shire

Vad betyder tiden på Kb Mosaik för dig?

– Jag lärde mig många saker, till exempel hade vi tillgång till en svensklärare, det var bra journalistik. Jag är stolt och så glad över att ha varit med i projektet i 3,5 år.

Qaali har vunnit valet i hemstaden Galkacyo. Om några månader är det dags för nästa valomgång.

– Jag tror jag har 70 procents chans att klara det. Som politiker har jag rätt till tre, fyra livvakter här. Jag kan inte leva utan livvakter i Somalia.

– Kommer jag inte in i parlamentet vill jag bo i Sverige.

Fakta

Qaali Ali Shire

Ålder: 32 år.

Familj: Fyra barn, 13, 11, 8 och 3 år.

Bor: I Malmö.

Uppväxt: I Mogadishu. Föräldrarna kommer från staden Galkacyo, 14 timmars bilväg från Mogadishu. Det är Galkacyo som Qaali representerar.

Aktuell: Ställer upp som kandidat i parlamentsvalet i Somalia. I parlamentet sitter cirka 300 personer (senat och parlament). 27 procent är kvinnor.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.