1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Poliskontor på Gamlegården får tummen ner

Den 1 april hade 12 personer skrivit under namninsamlingen för ett poliskontor på Gamlegården. Men det finns inga planer för ett kontor, utan ”vi behöver ett långsiktigt arbete från olika myndigheter”, säger kommunpolisen.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2021 • Uppdaterad 28 april 2021
Foto: Tommy Svensson

Förra våren intervjuade föreningen ”Tillsammans för Kristianstad” personer som bor på Gamlegården. Ulf Johansson, en av initiativtagarna, säger att enkäten visar att de flesta ville ha ett poliskontor. Fler poliser skulle öka tryggheten.

”Polisiär närvaro kan vara positivt. Men att ha många poliser på en liten yta kan uppfattas som otryggt”
Martin Thornell, kommunpolis

Föreningen startade en digital namninsamling för ett poliskontor, öppet dygnet runt. Den 1 april hade 12 personer skrivit under förslaget.

Det finns ett mobilt poliskontor som flyttar runt på olika platser, där det finns behov. Det är bättre än att öppna ett poliskontor på Gamlegården, tycker Martin Thornell.
Det finns ett mobilt poliskontor som flyttar runt på olika platser, där det finns behov. Det är bättre än att öppna ett poliskontor på Gamlegården, tycker Martin Thornell.Foto: Tommy Svensson

Ulf Johansson har bott i området i 30 år, men flyttade därifrån 2011. Området ligger honom varmt om hjärtat. Skjutningarna under förra året var en väckarklocka.

– Det första målet är att skapa trygghet för dem som bor här och deras barn. Därför behövs polisen här. Det andra är att ge ungdomarna en framtidstro, att det lönar sig att gå i skolan och att skaffa sig en utbildning.

Kommunpoliserna Martin Thornell och Malin Sjöblom på plats i Gamlegården efter skjutningen hösten 2019.
Kommunpoliserna Martin Thornell och Malin Sjöblom på plats i Gamlegården efter skjutningen hösten 2019.Foto: Lasse Ottosson

Kommunpolisen Martin Thornell säger att folk uppskattar polisens arbete i området. Det visar polisens trygghetsmätningar.

Men det finns inga planer på ett poliskontor på Gamlegården.

–Jag tror inte att det skulle bli hållbart. Polisiär närvaro kan vara positivt. Men att ha många poliser på en liten yta kan uppfattas som otryggt.

– Vi har poliser på Gamlegården. Det visar vår trygghetsmätning, säger Martin Thornell.

Han säger att det är många som samverkar. Det är det som skapar trygghet i ett område.

– Polisen jobbar med kommunen och andra aktörer för att människor ska känna sig trygga. Vi behöver ett långsiktigt arbete från olika myndigheter.

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.