1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Polisen kontaktades om 19-åringen före branden vid stationshuset

Kunde pyromanen i Knislinge ha stoppats tidigare? Det finns uppgifter som tyder på det, då polisen redan före branden vid stationshuset och de fem bilbränderna mycket väl visste vem han var.
Östra Göinge • Publicerad 10 februari 2022
Fem bilar förstörs vid 03-tiden den 24 september. 19-åringen har rotat fram två vinflaskor i andras soptunnor och fyllt dem med bensin på Preem i Knislinge, 02.36 på natten.
Fem bilar förstörs vid 03-tiden den 24 september. 19-åringen har rotat fram två vinflaskor i andras soptunnor och fyllt dem med bensin på Preem i Knislinge, 02.36 på natten.Foto: Henrik Nordell

Den 28 augusti brinner den 200 år gamla tillbyggnaden till Åstringagården i Knislinge ner, efter att en snart 19-årig man häller bensin i en springa vid byggnaden och tänder på.

Den 24 september brinner fem bilar i byn och 19-åringen försöker även tända eld på stationshuset.

Stationshuset den 24 september. Deltidsbrandmännen från Broby är på plats 03.25, deras insats gör att branden inte blir värre än vad den blir.
Stationshuset den 24 september. Deltidsbrandmännen från Broby är på plats 03.25, deras insats gör att branden inte blir värre än vad den blir.Foto: Marie-Louise Lindell
Brandmännen lyckas rädda den äldre delen från 1600-talet, men inte Åstringagårdens tillbyggnad.
Brandmännen lyckas rädda den äldre delen från 1600-talet, men inte Åstringagårdens tillbyggnad.Foto: jens christian

Oron är stor över var nästa brand ska ske i byn. Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) går ut i tidningen och delar med sig av sin oro.

Nu framkommer det uppgifter som visar att polisen hade god kännedom om pyromanen redan före den 24 september

Efter bilbränderna i Knislinge den 24 september kontaktar en anhörig till 19-åringen på nytt polisen för att berätta om misstankarna.

Morgonen den 24 september, några timmar efter bränderna, luktar nämligen 19-åringens jacka och skor både bensin och rök. Dessutom har ett Sim-kort till telefonen förstörts, så att polisen ska få svårare att utreda honom.

Men det händer inget, åtminstone utåt sett, förrän 19-åringen själv kontaktar polisen den 15 november för att erkänna bränderna.

Har polisen anledning att vara självkritisk?

– Jag kan inte svara på det utan det får polisen göra. Man ska komma ihåg att de brott du nämner är olaga hot, säger assistentåklagaren Zebastian Trolle Liljegren.

Fakta

Tidslinje 2021–22

28 augusti: En snart 19-årig man bränner ner en 200 år gammal tillbyggnad till Åstringagården i Knislinge.

3 september: 19-åringen hotar anhöriga och berättar att de ska swisha 2 000 kronor annars bränner han ner huset. Polis får kunskap om detta samma dag.

14 september: En tidigare flickvän polisanmäler 19-åringen för hot om att elda upp hennes bostad.

24 september: Fem bilar bränns upp i Knislinge. 19-åringen försöker även bränna ner stationshuset, som är av tegel.

15 november: 19-åringen kontaktar polisen och vill erkänna bränderna.

8 februari: Huvudförhandling hålls i Kristianstads tingsrätt.

15 februari: Tingsrätten kommer meddela dom. 19-åringen har då, på dagen, varit frihetsberövad i tre månader. Åklagaren yrkar på 2,5 års fängelse för bland annat två fall av mordbrand, försvarsadvokaten på knappt 2 års fängelse. Till det kommer skadestånd.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.