1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Polischefen om Kristianstad: ”Gängkriminalitet och dödligt våld”

När han tog uppdraget som lokalpolischef tänkte han åtta år. Och så blir det. Nu lämnar Anders Olofsson både chefskap och Kristianstad bakom sig för en ny utmaning.
– Jag var fullt införstådd med att det fanns en problembild, men såg inte en utveckling framför mig där unga gärningsmän skjuter besinningslöst mot oskyldiga människor utanför ett köpcentrum.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2023 • Uppdaterad 6 mars 2023
Lokalpolischefen i Kristianstad Anders Olofsson slutar.
Lokalpolischefen i Kristianstad Anders Olofsson slutar.Foto: Lasse Ottosson

Sedan 2015 har lokalpolischefer i polisområde Blekinge nordöstra Skåne kommit och gått. Alla utom Anders Olofsson. Förrän nu. I vår slutar han, precis som han haft för avsikt hela tiden.

Det har gått åtta år eller två fyraåriga förordnanden, som är lång tid, resonerar han. Det är dags för honom att lämna över till någon annan och anta en annan utmaning i polislivet.

– Vad kan trumfa detta?! – att leda ett stort lokalpolisområde i en utmanande tid, säger han och ler.

Han kliver av chefskapet, blir handläggare på polisens regionkansli i Malmö och går in i uppdraget med ödmjukhet och möjligheten att ge av den erfarenhet han byggt på sig.

Anders Olofsson lämnar både chefskap och Kristianstad bakom sig för en ny utmaning.
Anders Olofsson lämnar både chefskap och Kristianstad bakom sig för en ny utmaning.Foto: Lasse Ottosson

Att vara chef inom polisen är ett oerhört fint uppdrag, tycker Anders Olofsson. Lokalpolisområde Kristianstad har cirka 160 medarbetare, 20 fler än när Anders Olofsson började chefa över det. Han tycker att han lämnar en sund grundverksamhet som medarbetarna kan känna sig glada över.

– Jag känner mig nog ganska nöjd, jag lämnar med en go känsla i kroppen.

Bland de prioriteringar som gjorts under hans år som lokalpolischef finns fokusgruppen med poliser som jobbar mot narkotikaproblematiken, gruppen av områdespoliser som ska kunna ingripa i utsatta områden, samt att man gått från en till två kommunpoliser.

– Är vi bara ärliga med våra prioriteringar och varför vi gör dem, så finns en förståelse. Brottsutvecklingen har varit tuff. Kristianstad är hårt drabbad av gängkriminalitet och dödligt våld.

Anders Olofsson, Chef lokalpolisområde Kristianstad
Anders Olofsson, Chef lokalpolisområde KristianstadFoto: Lasse Ottosson

Händelsen när unga gärningsmän sköt mot en folkmassa utanför Gamlegårdens centrum 3 augusti 2021 berörde honom starkt. ”Total likgiltighet” och ”besinningslöst våld” är ord han använder.

Den våldsamma gärningen, och när en hundförarkollega avled i en trafikolycka, är händelser som särskilt etsat sig fast hos honom.

2015 drevs Anders Olofsson av att öka polisens synlighet i lokalsamhället. Men en verklighet, som få kunde föreställa sig, kom ikapp.

Inledningsvis flyktingvågen då stora polisiära resurser skickades från alla håll till gränsbevakningen. Och sedan trappades den organiserade brottsligheten upp med skjutningar och gängkriminalitet upp på hemmaplan.

– Det är först nu, i takt med att vi blivit och blir fler poliser, som jag börjar se förutsättningar att kunna nå ambitioner vi hade 2015.

2015 drevs Anders Olofsson av att öka polisens synlighet i lokalsamhället. Men en verklighet, som få kunde föreställa sig, kom ikapp.
2015 drevs Anders Olofsson av att öka polisens synlighet i lokalsamhället. Men en verklighet, som få kunde föreställa sig, kom ikapp.Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta

Anders Olofsson

• Avgående lokalpolischef i Kristianstad efter åtta år.

• Ålder: 60.

• Bor: Utanför Karlshamn på en lantbruksfastighet, har mark som arrenderas ut.

• Familj: Hustru och två vuxna döttrar.

• Varit polis i: 38 år – ordningspolis, vakthavande befäl, chef för ingripandeverksamheten i Karlskrona, lokalpolischef i Kristianstad sedan 2015.

• Första ”rycket” som polis: ”1985, en trafikolycka i Sölvesborg, tyvärr med dödlig utgång”.

• Gillar att göra på fritiden: resa, vara i naturen, följa sport och särskilt fotbollslaget Liverpool.

• Kommer sakna: ”Gemenskapen med mina närmsta medarbetare”.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.