1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Österängs bibliotek på väg läggas ner

Österängs biblioteket är på väg läggas ner. Under torsdagen ska politikerna i kultur- och fritidsnämnden fatta beslutet. ”Jag tycker det är ett svek mot alla de över 2000 boende som bor här ute, att de ska bli av med sitt bibliotek. Fruktansvärt”, säger Jan Lindelöf (S) som startat en namninsamling i protest.
Kristianstad • Publicerad 10 december 2020
Jan Lindelöf (S) samlar in namn i protest mot nedläggningen av Österängs bibliotek. Här tillsamman med bibliotekarie Maria Magnusson.
Jan Lindelöf (S) samlar in namn i protest mot nedläggningen av Österängs bibliotek. Här tillsamman med bibliotekarie Maria Magnusson.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Maria Magnusson är bibliotekarie på Österängs bibliotek.

– Vi har fem förskolor som kommer hit, där vi lär barnen hur man lånar böcker. Antonskolan har sitt skolbibliotek här, säger hon.

– Det kommer även många som vill kopiera och få den servicen, den har vi öppet även nu under pandemin.

”Ska de lägga ner? Det var inte bra. Jag går hit varannan dag, jag är ju pensionär”
Ljiljana Furlan, besökare
”För sorgligt om de lägger ner. Jag går hit varannan dag”, säger Ljiljana Furlan, besökare på Österängs bibliotek.
”För sorgligt om de lägger ner. Jag går hit varannan dag”, säger Ljiljana Furlan, besökare på Österängs bibliotek.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Jan Lindelöf (S) är ordförande för S-föreningen i Kristianstad.

– Vi vet att de boende vill ha kvar sitt bibliotek. Det är äldre, många invandrare och barnfamiljer som bor här. Biblioteket betyder väldigt mycket för dem. Vi slåss verkligen för att det ska få vara kvar, säger han.

För en vecka sedan lade han ut listor med en namninsamling, i protest mot förslaget att lägga ner. Listorna har lagts ut på Coop, pizzerian och några andra ställen.

– Jag har fått in cirka 60 här på biblioteket.

Sparförslag

Biblioteket Österäng och Linderöd

I dag torsdag fattar kultur- och fritidsnämnden beslut om budgeten för nästa år. I förslaget finns bland annat att lägga ner biblioteket på Österäng och utlåningsstationen i Linderöd, en besparing på 120 000 kronor.

S-föreningen samlar in namn i protest. ”Det har gått snabbt. Handlingarna till nämnden kom ut för en vecka sedan”, säger han.
S-föreningen samlar in namn i protest. ”Det har gått snabbt. Handlingarna till nämnden kom ut för en vecka sedan”, säger han.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Ljiljana Furlan bor på området. Hon är flitig besökare på biblioteket.

– Ska de lägga ner? Det var inte bra. Jag går hit varannan dag, jag är ju pensionär. Jag läser tidningen, tittar i veckotidningar, kanske hittar en bok att låna. Vad ska man annars hitta på.

– Det var ju synd. Sorgligt, säger hon.

Lars Karlsson läser en dagstidning. Han går hit varje dag det är öppet.

– För jävligt, säger han om förslaget att lägga ner biblioteket.

Jan Lindelöf, vad gör du med listorna?

– Jag får väl mejla alla ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden, det är ju i morgon (läs torsdag) som de ska ha sammanträdet och fatta beslutet.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.