1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Oro inför nyår för nya raketskjutningar – hårdare lag mot blåljussabotage

Ungdomar är mer hemma än vanligt. Många aktiviteter är inställda på grund av pandemin. Oron växer för att det ska bli stökigt vid jul och nyår. Men den som skjuter raketer på blåljusbilar, eller hindrar dem när de rycker ut, riskerar fängelse.
Kristianstad • Publicerad 18 december 2020
Förra nyåret var lugnare än tidigare år, men raketer sköts mot ambulans och polis. En bil stacks i brand.
Förra nyåret var lugnare än tidigare år, men raketer sköts mot ambulans och polis. En bil stacks i brand.Foto: Jens Christian

Det är en viss oro i brottsförebyggande rådet inför jul och nyår. Det säger ordförande Radovan Javurek (L).

”Att skjuta på ambulansen som ska rädda folk är fullständigt, fullständigt oacceptabelt”
Anders Olofsson, lokalpolischef.

De senaste åren har blåljuspersonal i Kristianstad attackerats av fyrverkerier vid årsskiftet.

Lokalpolischef Anders Olofsson, Kristianstad.
Lokalpolischef Anders Olofsson, Kristianstad.Foto: Tommy Svensson
Fakta

Regler fyrverkerier

Kristianstads kommun: Det är bara tillåtet att skjuta fyrverkerier på offentlig plats mellan klockan 18 på nyårsafton och klockan 02 på nyårsdagen. Du ska vara minst 18 år, nykter och följa bruksanvisningen. Andra tider måste du ha tillstånd från polisen.

Hässleholms kommun: Fyrverkerier får bara användas under tiden den 31december kl. 18.00 - den 1 januari kl. 02.00 på offentlig plats. Övrig tid krävs tillstånd av polisen.

Du måste hålla ett avstånd på minst 100 meter från sjukhus, äldreboenden och andra vårdinrättningar.

– Att skjuta på ambulansen som ska rädda folk är fullständigt, fullständigt oacceptabelt, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef.

Radovan Javurek (L), säger:

– Det är helt ofattbart.

Värst var det på Charlottesborg för några år sedan. Förra året blev polis utsatt på Gamlegården vid en bilbrand. Ambulanser blev utsatta på både Charlottesborg och Vilan.

”Nu kan du bli lagförd för sabotage mot blåljus”
Martin Thornell, kommunpolis
Du måste vara över 18 år för att hantera raketer. I Kristianstad och Hässleholm får du bara skjuta mellan klockan 18 på nyårsafton till klockan 02 på natten.
Du måste vara över 18 år för att hantera raketer. I Kristianstad och Hässleholm får du bara skjuta mellan klockan 18 på nyårsafton till klockan 02 på natten.Foto: Bertil Ericson / TT

Polisen tycker trots allt att förra årets nyårsafton i Kristianstad var lugnare.

Polisen och kommunen jobbar med flera förebyggande insatser, bland annat brev till föräldrar.

– Och i år har vi ytterligare ett verktyg. En ny lag trädde i kraft den 1 januari. Nu kan du bli lagförd för sabotage mot blåljus, säger Martin Thornell, kommunpolis.

Fakta

Lag mot blåljusabotage

Lagen skärptes den 1 januari 2020. Det är brottsligt att ”allvarligt försvåra” polis, brandmän eller ambulanspersonal i deras arbete. Det är brottsligt att använda våld eller hot om våld, att skada utryckningsfordon med mera.

Maxstraffet för blåljussabotage är fängelse i 4 år. Om brottet är grovt är straffet fängelse i 2-18 år eller livstid.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.