1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Oppositionen: Rivning av hyreshusen förändrar hela samhället

Det finns ingen analys av vilka effekter rivningen av 111 lägenheter får på hela samhället. Det anser Socialdemokraterna som den 6 juni träffade hyresgäster. Bland annat finns en oro för hur det påverkar skolan.
Hanaskog • Publicerad 30 juni 2021
Lena Jönsson har bott i Hanaskog i 57 år och i sin lägenhet i 12 år. ”Man fick en chock när man hörde om rivningen. Jag har en jättebra lägenhet och vill bo kvar i Hanaskog, för jag trivs ju här. Det är inte klokt om de ska riva och bygga upp nya lägenheter och slänga ut dem som bor här idag”, säger hon, här med Anders Bengtsson (S), oppositionsråd.
Lena Jönsson har bott i Hanaskog i 57 år och i sin lägenhet i 12 år. ”Man fick en chock när man hörde om rivningen. Jag har en jättebra lägenhet och vill bo kvar i Hanaskog, för jag trivs ju här. Det är inte klokt om de ska riva och bygga upp nya lägenheter och slänga ut dem som bor här idag”, säger hon, här med Anders Bengtsson (S), oppositionsråd.Foto: Lasse Ottosson

Socialdemokraterna är kritiska till Treklöverns (Moderater, Centerpartiet och Kristdemokraterna) förslag att riva 111 lägenheter i kvarteret Ringen i Hanaskog.

”Hade de gjort detta i Broby hade det varit ett ramaskri”
Anders Bengtsson (S)

– Hade de gjort detta i Broby hade det varit ett ramaskri. Nu vill man riva ett helt kvarter i ett utanförskapsområde, säger Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Han är mest kritisk till att det inte varit någon diskussion om rivningen.

Waten Al Hamo tillsammans med pappa Ibrahim. ”Vi trivs mycket bra och mina barn går i skolan här”, säger Ibrahim Al Hamo.
Waten Al Hamo tillsammans med pappa Ibrahim. ”Vi trivs mycket bra och mina barn går i skolan här”, säger Ibrahim Al Hamo.Foto: Lasse Ottosson

– Treklövern har beslutat att det ska rivas. Det minsta man kan göra är att träffa människor och prata med folk som bor här, säger han.

– 60 procent av dem som går på skolan bor här. Det kommer förändra hela samhället. Den analysen har man inte gjort.

Lena Dahl Wahlgren (S) arbetar på fritidshemmet på Kviingeskolan. ”Jag tänker på barnen som man får bryta upp från skola och hem”, säger hon om planerna för Ringen.
Lena Dahl Wahlgren (S) arbetar på fritidshemmet på Kviingeskolan. ”Jag tänker på barnen som man får bryta upp från skola och hem”, säger hon om planerna för Ringen.Foto: Lasse Ottosson
”Det kanske blir Glimåkra eller Sibbhult. Men jag vill bo i Hanaskog”
Ibrahim Al Hamo

Ibrahim Al Hamo vill också bo kvar. Det är ett bra pendlingsavstånd till arbetet och barnen går på Kviingeskolan.

Göingehem har sagt att de ska ordna ersättningsboende.

– Det kanske blir Glimåkra eller Sibbhult. Men jag vill bo i Hanaskog, säger han.

Fakta

Klart för rivning av 111 lägenheter

Kommunfullmäktige i Östra Göinge beslutade på sitt sammanträde den 23 juni att de 111 lägenheterna ska rivas under fem år. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Mitt Göinge reserverade sig mot beslutet.

Johannes LindénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.