1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ökat smittryck i Skåne:”Inga planer på regionala restriktioner”

Region Skåne höll under onsdagsmorgonen en pressträff gällande den ökade smittspridningen.
Smittan har ökat med cirka 25 procent på en vecka, men få nya fall konstateras bland de äldsta.
Kristianstad • Publicerad 15 december 2021 • Uppdaterad 16 december 2021
”Årets julklapp är en vaccination.”
”Årets julklapp är en vaccination.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra veckan rapporterades 26 procent fler nya smittade i Skåne än veckan före – 3 186 personer. Det återspeglar inte bara att fler testar sig, utan också en ökande samhällsspridning av covid-19, enligt smittskyddsläkare Eva Melander. I egenprovtagningen är antalet positiva provsvar drygt åtta procent.

Ända sedan vecka 42 har covidtrycket mot skånsk sjukvård ökat, men det är inte alls som innan det fanns vaccin.

– Vaccinet hindrar svår sjukdom, konstaterar Eva Melander.

Influensavaccinering, skolvaccinering, fler åldersgrupper som ska vaccineras – och så den vanliga vården. Allt sammantaget gör att vårdcentralerna i Skåne nu har en extremt hög belastning, varnar Branschrådet privata vårdgivare i Skåne.
Influensavaccinering, skolvaccinering, fler åldersgrupper som ska vaccineras – och så den vanliga vården. Allt sammantaget gör att vårdcentralerna i Skåne nu har en extremt hög belastning, varnar Branschrådet privata vårdgivare i Skåne.Foto: Anton Hedberg

Omikron finns konstaterat i 25 fall i Skåne. I ett fåtal av dem finns ingen känd utlandskoppling.

I Skåne vårdas 71 personer med covid-19 på sjukhus, åtta får intensivvård. Även influensan är på gång, vilket kan sätta sjukvården under än högre press.

I andra EU-länder, till exempel Italien förekommer regionala restriktioner för att få bukt med smittspridningen. På frågan om det finns några planer på regionala restriktioner för Skåne är Region Skånes representanter enade.

– Det finns inte några sådana planer. Vi vill takta nationellt och eftersom läget är likartat i hela nationen finns det ingen anledning. Skulle Skåne sticka ut på något sätt kan det var så att vi tar diskussionen, men där är vi absolut inte idag, säger Eva Melander.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.