unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nya motorvägen öppnar tidigare än planerat

E22 mellan Vä och Sätaröd kommer snart att invigas, ett halvår före utsatt tid. ”Det har gått jättebra och vi är stolta”, säger projektledaren Michael Sjöland.
Den 10 december kan trafiken börja köra på den nya sträckan av E22, ett halvår tidigare än planerat. Här är vägen vid Vä/Mosslunda.
Den 10 december kan trafiken börja köra på den nya sträckan av E22, ett halvår tidigare än planerat. Här är vägen vid Vä/Mosslunda.
Foto: Mikael Persson

Den 22 maj år 2018 togs det första spadtaget för det stora projektet: att bygga en helt ny 15 kilometer lång motorväg, söder om Kristianstad.

quote
Det kommer nu att bli en riktig motorväg

Cirka 150 personer har jobbat varje dag med att bygga vägen, med Peab som huvudentreprenör.

Enligt planen skulle motorvägen vara klar i juni år 2021. Nu står det klart att redan den 10 december ska trafiken släppas på.

quote
Det är den säkraste typen av väg vi har, med två filer i vardera riktning

– Vi känner oss stolta över att kunna öppna sträckan. Det kommer nu att bli en riktig motorväg, säger trafikverkets projektledare Michael Sjöland.

Det blir förbjudet att köra långsamtgående fordon.

– Det är den säkraste typen av väg vi har, med två filer i vardera riktning, en mittseparering som skiljer vägbanorna åt, säger han.

Det blir bara få av- och påfarter.

Längs sträckan har det byggts totalt 26 broar och underfarter

quote
Vi har också haft tur med milda vintrar

Varför är ni klara ett halvår tidigare än beräknat?

– Vi har arbetat hårt och samtidigt varit ödmjuka inför att lösa alla problem. Alla inblandade har samarbetat för att lösa logistiken så smidigt som möjligt. Vi har också haft tur med milda vintrar, säger Michael Sjöland.