1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nya fall av covid-19 upptäckta i skolan

Flera nya fall av covid-19 har konstaterats i skolan, både bland elever och personal. Nu har tydligare instruktioner kommit från Smittskydd Skåne om vilka som bör informeras på en skola vid smitta.
Kristianstad • Publicerad 6 oktober 2020
Nya instruktioner har kommit från Smittskydd Skåne om vilka som bör informeras om en elev konstaterats smittad av covid-19.
Nya instruktioner har kommit från Smittskydd Skåne om vilka som bör informeras om en elev konstaterats smittad av covid-19.Foto: JESSICA GOW / TT

Sedan andra veckan i september har åtta nya fall av covid-19 konstaterats bland anställda inom skolan. Bland elever är det totalt tre konstaterade fall sedan terminsstarten.

Beror ökningen på att skolan kommit igång?

– Jag vet inte om man kan dra den slutsatsen. Vi har 18 000 barn och 4 000 anställda i vår verksamhet. Vi har ingen klustersmitta. Jag bedömer det som att vi har en stabil utveckling hittills, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

”Vi har en skyldighet att informera där vi tror att personer kan ha kommit i kontakt med den smittade”
Ulrika Capion, barn- och utbildningsförvaltningen

– Vi ska också tänka på att testningen ökar bland folk. Därför kommer antalet fall säkert att öka inom skolan framöver.

Skolan är inte skyldig att smittspåra, utan det är Smittskydd Skåne som beslutar om det.

– Skolan bedriver ingen smittspårning, men vi har en skyldighet att informera där vi tror att personer kan ha kommit i kontakt med den smittade, säger Ulrika Capion, kommunikationsansvarig på barn- och utbildningsförvaltningen.

En av de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är att testa barn i skolålder, om de uppvisar symptom. Men det ligger på vårdnadshavaren, skolan kan inte kräva att barn ska testas.

Fakta

Det här gäller för barn i skolan

Ett barn i skolåldern som har symptom ska testas för covid-19. Har inget prov tagits rekommenderas att barn och unga stannar hemma så länge de har symtom, plus två dygn till utan symtom.

Om barnet har kvar lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet, då kan barnet gå tillbaka till skolan (gäller även om inget prov tagits).

Om en elev har covid-19 är rekommendationen från Smittskydd Skåne att övriga elever/vårdnadshavare som går i samma klass ska informras. Det gäller även pedagogerna som undervisat eleven.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SKR, Region Skåne.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.