1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nya enheten för pandemitillsyn: Butiker och gym först

Den nya tillsynsenheten åker runt i hela Skåne och besöker butiker och köpcentrum för att informera om och kontrollera att de följer den nya pandemilagen. ”Verksamheter är angelägna om att skapa goda miljöer för sig själva och för sina kunder”, säger Lars Sandahl, enhetschef för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.
Kristianstad • Publicerad 18 februari 2021
Nya pandemienheten, Länsstyrelsen Skåne.
Nya pandemienheten, Länsstyrelsen Skåne.Foto: Mikael Persson

Länsstyrelsens nya enhet för pandemitillsyn känner sig trygg i att verksamheter med brister kommer att upptäckas – även om det bara är 20 personer som ska bevaka hela Skåne. Men i första hand ser sig enheten som en hjälp till de som berörs av pandemilagen.

Enheten har sin bas i Kristianstad men ska se till att pandemilagen följs av alla butiker, gym, badhus och andra anläggningar i hela Skåne. Restauranger är fortfarande kommunens ansvar.

Lars Sandahl, enhetschef för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.
Lars Sandahl, enhetschef för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.Foto: Mikael Persson

Fältgruppen har valt att huvudsakligen besöka butiker och köpcentrum och de får många frågor från verksamheter om hur de ska ställa om på bästa sätt.

– Vi har åkt ut och knackat på hos handlarna och tittat över om man har anpassat sig till de nya föreskrifterna. Det ser väldigt bra ut och verksamheter är angelägna om att skapa goda miljöer för sig själva och för sina kunder. Det har varit en mycket god dialog med handlarna.

Genom olika analysfunktioner kan den nya enheten för pandemitillsyn se var det rör sig mycket folk. Och de får också in mejl från allmänheten där de uttrycker oro för vissa miljöer.

– Nu ska vi gå ut brett med information till gymägare och kommer börja med tillsyn även där. Vårt syfte är inte att gå ut och sätta dit någon utan att vi ska arbeta tillsammans med de föreskrifter som finns, säger Lars Sandahl.

Nya pandemienheten, Länsstyrelsen Skåne.
Nya pandemienheten, Länsstyrelsen Skåne.Foto: Mikael Persson
Fakta

Pandemilagen

Den tillfäliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

Alla verksamheter måsta räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.