GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ny variant av covidviruset väntas ta över i vinter – kan ta sig förbi vaccinet

En ny mutation av covidviruset befaras sprida sig i vinter.
Den kallas BQ1, och har egenskaper som gör att den kan undgå tidigare immunitet från såväl sjukdom som vaccination.
Skåne • Publicerad 11 november 2022
Sara Byfors, biträdande avdelningschef på FHM.
Sara Byfors, biträdande avdelningschef på FHM.Foto: Claudio Bresciani/TT

Från 1 november upphör rekommendationen om allmän covid-vaccination till barn under 18 år. Anledningen är, enligt Folkhälsomyndigheten, den mycket låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 hos barn och unga.

De senaste veckorna har det varit oförändrat antal fall av covidsjuka, runt 300 till 400 fall per vecka i Skåne. Varav 20 till 40 fall på särskilda boenden.

Omikron är en mutation av coronaviruset. Nu sprider sig en ny mutation från omikronvarianten, som kallas BQ1. Den kan i värsta fall komma att dominera i Skåne i december.
Omikron är en mutation av coronaviruset. Nu sprider sig en ny mutation från omikronvarianten, som kallas BQ1. Den kan i värsta fall komma att dominera i Skåne i december.Foto: DMEPhotography

Samtidigt varnas nu för att en ny mutation av omikronviruset håller på att sprida sig i Europa. Detta kallas för BQ1, och beräknas ta över från de tidigare varianterna i december-januari i Skåne.

Problemet är att denna variant har egenskaper som gör att den kan undgå tidigare immunitet.

– Det finns inga indikationer på att den orsakar allvarligare sjukdom än de andra varianterna gör. Men det är för tidigt för att veta helt säkert, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på FHM, till TT.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.