1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ny utredning om högskolans placering

Högskolan Kristianstad och kommunen är överens om att göra en ny utredning av högskolans flytt. Ställverkstomten ratas – det är för svårt att bygga där. ”Vilans strandäng” och bangårdsområdet kan vara alternativ.
Kristianstad • Publicerad 12 april 2022 • Uppdaterad 13 april 2022
Här, mitt emot Finlandshusen på andra sidan Helge å, är ett nytt förslag där Högskolan Kristianstad kan bygga sin nya högskola.
Här, mitt emot Finlandshusen på andra sidan Helge å, är ett nytt förslag där Högskolan Kristianstad kan bygga sin nya högskola.Foto: Martin Söderberg

Frågan om högskolans önskan att flytta till centrala Kristianstad har diskuterats i flera år. Tanken var att bygga den nya skolan på Tivolibadstomten, men där sa kommunen till sist nej. Bygget skulle bli för stort.

I februari 2021 erbjöd kommunen istället ställverkstomten på Barbackaområdet. En gemensam arbetsgrupp bildades också. Men högskolan tyckte inte att kommunen visade tillräckligt intresse i frågan.

I mars i år meddelades att Högskolan Kristianstad undersöker andra platser att bygga på, bland annat i Hässleholm.

Ställverkstomten är inte heller ett bra alternativ, har det visat sig. Det finns många problem, bland annat finns krav på att bygga en vall mot översvämningar.

”Vilans strandäng” mittemot Finlandshusen är ett av förslagen dit Högskolan Kristianstad kan flytta.
”Vilans strandäng” mittemot Finlandshusen är ett av förslagen dit Högskolan Kristianstad kan flytta.Foto: Ingela Rutberg

Den 8 april träffades högskolans ledning och den politiska ledningen för Kristianstads kommun. Enligt ett pressmeddelande är parterna nu eniga om göra en ny så kallad lokaliseringsutredning. Den ska vara klar före sommaren.

Enligt uppgift är högskolans ledning intresserad av ”Vilans strandäng”, på andra sidan Helge å från Finlandshusen sett.

Även bangårdsområdet, där det nya rättscentrum byggs, ska finnas med som alternativ.

Håkan Pihl, rektor för Högskolan Kristianstad, tyckte diskussionerna med kommunen om ny placering av högskolan drog ut på tiden. Nu har parterna kommit överens om att göra en ny utredning.
Håkan Pihl, rektor för Högskolan Kristianstad, tyckte diskussionerna med kommunen om ny placering av högskolan drog ut på tiden. Nu har parterna kommit överens om att göra en ny utredning.Foto: jens christian
Högskolan Kristianstad har 14 000 studenter och 500 anställda. Sedan 1995 har högskolan legat i före detta P6:s regementsbyggnader.
Högskolan Kristianstad har 14 000 studenter och 500 anställda. Sedan 1995 har högskolan legat i före detta P6:s regementsbyggnader.
Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.