1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ny station för covid-19 test – hit kan du gå eller cykla

Allt fler testar sig för covid-19. Nu finns en ny station i Kristianstad. Där kan bilister, cyklister och de som går till fots testa sig för coronasmitta.
Kristianstad • Publicerad 6 maj 2021
Stationen för provtagningen vid Vilans Idrottsplats är ganska enkel. Hit kan du gå, cykla eller ta bil för att testa dig. Boka tid på 1177.se.
Stationen för provtagningen vid Vilans Idrottsplats är ganska enkel. Hit kan du gå, cykla eller ta bil för att testa dig. Boka tid på 1177.se.Foto: Mikael Persson

Region Skåne har uppmanat alla som har symptom på covid-19 att testa sig. Och allt fler har testat sig den senaste månaden.

I Kristianstad kan du göra självtest som hämtats på apoteket. Kör du bil kan du testa dig vid ishallen.

”Kommer du på cykel lämnar du fram din legitimation. Den tar personalen emot med en tång”
Sten Olsson, Samtrans på Vilan

Nu öppnar ytterligare en station, på Vilans idrottsplats. Du bokar tid på 1177.se och kan sedan gå eller cykla dit.

– Många yngre har inte körkort och uppmaningen är att du ska inte åka kollektivt, säger Sten Olsson på Samtrans. Han är ansvarig för den nya provtagningsstationen.

”Provtagningarna ökar just nu när även skolelever ska testa sig”
Sten Olsson, Samtrans

Stationen består av två bodar.

– Kommer du på cykel lämnar du fram din legitimation. Den tar personalen emot med en tång. Sedan får du ett testkit i en plastpåse och går in i ett rum. Där finns ett bord och en spegel. Efter att du tagit provet lämnar du kvar påsen på bordet, säger Sten Olsson.

Rummet desinfekteras mellan varje besök, för att minska risken för smitta. Redan första dagen, under onsdagen, blev den nya stationen populär.

– Vi ser att det har blivit fullbokat. Provtagningarna ökar just nu när även skolelever ska testa sig, säger Sten Olsson.

Fakta

Vanliga symptom för covid-19

Kan bli som en vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka. De flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka. Vanliga symptom är feber, hosta, snuva, halsont, värk i muskler och leder samt besvär med andningen.

Det är vanligt att förmågan att känna lukter och smaker är nedsatt eller förändrad. Många känner sig mycket trötta. Symtomen kommer oftast efter tre till fem dagar, men det kan dröja upp till fjorton dagar.

Källa: 1177.se

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.