1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ny bok: Personal från hårt coronadrabbat boende talar ut

De stod i stormens öga när pandemin drabbade Skåne. I boken ”Dansa med corona” skriver personalen på Östergård 2 om coronavåren 2020, om rädsla, skuldbeläggande och hårt tryck från media.
Kristianstad • Publicerad 7 september 2021
Våren 2020 var en  hård tid för personalen på Östergård 2. Boken tar läsaren igenom 47 svåra dagar då smittan härjade på äldreboendet.
Våren 2020 var en hård tid för personalen på Östergård 2. Boken tar läsaren igenom 47 svåra dagar då smittan härjade på äldreboendet.Foto: Privat

Östergård 2 var det första äldreboendet i Skåne att drabbas av omfattande smitta av covid-19. Sjukdomen var ny, kunskapen liten.

”Vi blev syndabockarna”
Jennie Lind, undersköterska

– Det jobbigaste var rädslan. Familjen var jätteorolig för mig och ville inte att jag skulle gå till jobbet, säger Ajshe Zeka, undersköterskan som är på bokens framsida.

På bokens första sida står det: ”Vi inledde något som skulle kunna liknas vid en dans, där coronaviruset blev vår klängiga och högst oönskade danspartner”.

Personalen på Östergård 2 fick slita hårt under den omfattande smittspridningen av covid-19 våren 2020. ”Vi klarade det. Nu är vi glada”, säger en av dem idag.
Personalen på Östergård 2 fick slita hårt under den omfattande smittspridningen av covid-19 våren 2020. ”Vi klarade det. Nu är vi glada”, säger en av dem idag.Foto: Linn Jönsson
”Det jobbigaste var rädslan. Familjen var jätteorolig för mig och ville inte att jag skulle gå till jobbet”, säger undersköterskan Ajshe Zeka, som pryder framsidan på boken.
”Det jobbigaste var rädslan. Familjen var jätteorolig för mig och ville inte att jag skulle gå till jobbet”, säger undersköterskan Ajshe Zeka, som pryder framsidan på boken.Foto: Linn Jönsson
”Nu får vi lite upprättelse. Allmänheten får reda på allt det som vi gjorde i tysthet”
Gunilla Andersson, undersköterska

I mars 2020 fanns 22 boende på Östergård 2, varav 14 smittades av covid-19. Sju av dem dog. Många i personalen blev sjuka.

Omgivningens spekulationer och hård mediebevakning var värsta bördan.

– Det var skönare att vara på jobbet än hemma. Då slapp man åtminstone allt som skrevs i media och på Facebook. Vi blev syndabockarna, säger Jennie Lind, undersköterska.

– Nu får vi lite upprättelse. Allmänheten får reda på allt det som vi gjorde i tysthet, säger Gunilla Andersson, undersköterska.

Boken innehåller citat från de cirka 30 undersköterskor och vårdbiträden som arbetade under krisen. Boken släpptes i juli.
Boken innehåller citat från de cirka 30 undersköterskor och vårdbiträden som arbetade under krisen. Boken släpptes i juli.Foto: Privat
Linn JönssonSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.