1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nu blir det varmt – minst 26 grader i flera dagar

SMHI går ut med meddelande om höga temperaturer. Under tre dagar i rad ska det bli minst 26 grader. Riskgrupper kan få problem.
Kristianstad • Publicerad 24 juni 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Från onsdag och veckan ut kan maxtemperaturen överstiga 26 grader i Skåne utom Österlen.

Detta meddelar SMHI. Det betyder maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader under tre dagar i rad.

Värmen innebär en ökad påfrestning på kroppen, främst riskgrupper kan få problem.

”Vi har en plan sedan tidigare som vi arbetar med, så vi vet hur vi ska hantera detta”
Ulrika Johannesson Olsson, verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden.

Om temperaturen når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras SMHI:s meddelande till en varning.

Värmeböljan riskerar att slå extra hårt mot äldrevården i år på grund av coronapandemin. Enligt SVT Nyheter saknar flera kommuner i landet beredskapsplaner för om om det blir lika varmt som hettan sommaren 2018.

På grund av risken för smittspridning avråder samtidigt Folkhälsoinstitutet från att använda bordsfläktar. Det finns en risk att viruset kan spridas på längre avstånd med dem.
På grund av risken för smittspridning avråder samtidigt Folkhälsoinstitutet från att använda bordsfläktar. Det finns en risk att viruset kan spridas på längre avstånd med dem.Foto: Magnus Andersson/TT

På grund av risken för smittspridning avråder samtidigt Folkhälsoinstitutet från att använda bordsfläktar. Det finns en risk att viruset kan spridas på längre avstånd med dem. Men fläktar kan fortfarande användas på de egna rummen, meddelar myndigheten.

Kristianstads kommun har en bra beredskap, säger Ulrika Johannesson Olsson, verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden.

– Vi har en plan sedan tidigare som vi arbetar med, så vi vet hur vi ska hantera detta, säger hon.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.