1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nidar och Frida hjälper hemlösa i Kristianstad

De båda vännerna hjälps åt att dela ut filtar och kläder till hemlösa i stan. Nu har de lärt känna många av de drabbade.
Kristianstad • Publicerad 21 oktober 2020
Nidar Amedi och Frida Johnsson hjälper hemlösa i Kristianstad. De har satt upp flera klädställningar vid Östra Boulevarden (nära Sommarro).
Nidar Amedi och Frida Johnsson hjälper hemlösa i Kristianstad. De har satt upp flera klädställningar vid Östra Boulevarden (nära Sommarro).Foto: Lasse Ottosson

I mitten av oktober startade de projektet att samla in kläder. Kläderna hänger de på en klädställning vid Östra Boulevarden (nära Sommarro).

”Du kan komma dit med varm mat och varma kläder”
Nidar Amedi

En efterlysning gjordes på Facebook. Det fick invånare att skänka allt från täcken till varma jackor, vantar och mössor.

En lapp vid klädställningen, med en uppmaning att skänka varma kläder.
En lapp vid klädställningen, med en uppmaning att skänka varma kläder.Foto: Lasse Ottosson

Idén kommer från ett projekt i Malmö. Där finns flera klädställningar under namnet ”Hjälp en hemlös”.

”Jag tror gärna att folk vill hjälpa till, men de har kanske inte vetat hur de ska göra”
Nidar Amedi

Nidar Amedi ville göra något liknande i Kristianstad. Hon har tidigare stöttat socialt utsatta.

Jackor, mössor, vantar och mycket annat har de hemlösa hämtat.
Jackor, mössor, vantar och mycket annat har de hemlösa hämtat.Foto: Lasse Ottosson

– Jag tror gärna att folk vill hjälpa till, men de har kanske inte vetat hur de ska göra. Många vågar kanske inte gå fram till en hemlös person, men det är helt vanliga människor som hamnat i en svår situation, säger Nidar Amedi.

”De hemlösa är jätteglada”
Frida Johnsson

– De hemlösa är jätteglada, för de har inte fått så mycket hjälp från samhället, säger Frida Johnsson.

Tillsammans har de startat facebookgruppen ”Vid vår sida (hemlösa & pensionärer) i Kristianstad”, för att få fler att engagera sig. Gruppen växer och har 500 medlemmar.

En Facebookgrupp för projektet har startats. Den har över 500 medlemmar nu. Även Stadsmissionen och Café David hjälper hemlösa gratis.
En Facebookgrupp för projektet har startats. Den har över 500 medlemmar nu. Även Stadsmissionen och Café David hjälper hemlösa gratis.Foto: Lasse Ottosson

På några dagar har flera bärkassar med kläder samlats in. Antalet klädställningar har blivit fler. Folk har delat ut soppa. Ett par har dessutom erbjudit en av stadens hemlösa att bo i deras husvagn.

Nu hoppas de två få tillgång till en lokal att förvara kläderna i.

Hur gör jag för att hjälpa till?

– Du kan komma dit med varm mat och varma kläder. Det finns ett härbärge, men bara tolv personer får plats. Att sova ute blir kallt. Ett tak där de hemlösa kan sova under hade varit bra. Det hade också varit bra om butiker skänker bort mat istället för att slänga, säger Nidar Amedi.

Även Skåne Stadsmission har utdelning av kläder till hemlösa, både på natthärbärget och på Café David. Där kan de också få hjälp att duscha och äta frukost. Dit kan du också skänka kläder.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.