1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Nattåg till Berlin kan rulla från april

Gå och lägg dig i Hässleholm och vakna lagom för att kunna äta frukost i Berlin.
Det ser ut att bli möjligt från och med april.
Hässleholm • Publicerad 24 februari 2023
Riksdagshuset i Berlin är en av stans turistattraktioner, snart möjlig att nå via nattåg från Hässleholm.
Riksdagshuset i Berlin är en av stans turistattraktioner, snart möjlig att nå via nattåg från Hässleholm.Foto: Kay Nietfeld

Då är det tänkt att SJ börjar köra nattåg även till den tyska huvudstaden och turistmagneten Berlin. Enligt planerna, som Dagens Nyheter först berättade om, ska SJ börja köra nattågen till Berlin från april och över sommaren. Tanken är att de nattåg som redan kör till Hamburg, även ska fortsätta till Berlin och då vara framme cirka två timmar senare, klockan 09.

SJ är ännu inte helt klara med planeringen och därför rätt knapphändiga med svar på tidningens frågor. SJ räknar dock med beslut inom kort om den nya trafiken.

– När biljettsläpp kan ske är en av de detaljer som ännu inte är på plats. Vi jobbar med frågan och återkommer så fort besluten är på plats, säger Jonas Olsson som är presskommunikatör på SJ.

Uppleva Berlin är det många som vill. För hässleholmare och andra skåningar kommer det i vår att bli ännu lättare att nå Tysklands huvudstad.
Uppleva Berlin är det många som vill. För hässleholmare och andra skåningar kommer det i vår att bli ännu lättare att nå Tysklands huvudstad.Foto: Herbert Knosowski

Klart är också att tågen, som utgår från Stockholm, precis som tidigare stannar för att ta upp resenärer i Hässleholm.

I höstas startade SJ trafiken med dagliga nattåg till Hamburg som alla stannar i Hässleholm med avgång 21.49 för att vara framme i Hamburg 06.37.

Tågen kommer också att förlängas, så att fler resenärer ska kunna åka med när tåget nu även ska fortsätta till Berlin.

Jonas Olsson vill också återkomma med biljettpriserna till Berlin.

I dag kostar en enkel sittplatsbiljett till Hamburg från cirka 500 kronor enkelresa och sitt-eller liggplatser från 1 300 kronor enkel resa.

Tågtrafiken från Skåne till Berlin har gamla anor och gick förr från Malmö via tågfärjan från Trelleborg till tyska Sassnitz.

2011 bestämde sig SJ för att lägga ned nattågstrafiken till Berlin på grund av dålig lönsamhet. Snälltåget återupptog trafiken 2012 och började köra nattåg under sommarsäsongen. I dag går nattågen till Hamburg och Berlin via Danmark.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.